Pretraga

Vijest koja će obradovati mnogobrojne maturante: Filozofski fakultet u Zagrebu ukinuo je prijemni

A- A+

Ono o čemu se dugo pričalo i što su mnogi priželjkivali, sada se i službeno dogodilo. Zagrebački Filozofski fakultet ukinuo je prijemne ispite na koje je do sada izazilo i po nekoliko tisuća potencijalnih studenata. Iz Studentskog zbora tog fakulteta kažu da će maturanti ovako uštedjeti i vrijeme i novac.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nekoliko tisuća maturanata ove će godine uštedjeti četiri sata i četristotinjak kuna.Jedan od najpopularnijih fakulteta u državi, naime, ukinuo je prijemni ispit.

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta odlučilo je da se ispitivanje intelektualnih sposobnosti, više neće provoditi.

Izdvojeni članak

Prijemni na Filozofskom razljutio maturanta: ‘Znači li dobra riješenost ispita da imaš znanje o području koje želiš upisati?’

Inače, test je bio jedinstven za sve pristupnike bez obzira na studijski program koji su upisivali. Budući da Filozofski godišnje upisuje nešto više od tisuću ljudi na 10 jednopredmetnih i 34 dvopredmenta preddiplomska studija, na prijemni ispit izlazilo je i po nekoliko tisuća ljudi. Fakultet je zbog toga morao iznajmljivati i dodatne zgrade kako bi osigurali da prijemni svi pristupnici pišu u isto vrijeme.

Slijedili primjer drugih

Prijave na Filozofski sada će postati jednostavnije. Redovi ispred referade za prijavu prijemnog ispita postali su prošlost.

– Podržavamo ukidanje prijemnih. Sličnu praksu imali su i svi ostali filozofski fakulteti u Hrvatskoj – kaže predsjednik Studentskog zbora Filozofskog Filip Kučeković.

Dodaje kako je ovom odlukom, za koju su glasali i studentski predstavnici, postupak upisivanja fakulteta maturantima znatno olakšan te se sada više mogu posvetiti rješavanju ispita državne mature.

–  Još je važnije i što smo maturantima i financijski rasteretili proces upisa fakulteta pa više ne moraju plaćati kvalifikacijski postupak – objašnjava Kučeković.

Izdvojeni članak

Prijemni na Filozofskom zbunio maturanticu: ‘Zašto moram zadovoljiti logičko-matematičke zadatke da bih studirala jezike?’

Podsjećamo, prijemni ispit nosio je 30% bodova pri upisu na Filozofski fakultet, a bio je obavezan za sve pristupnike. Iako je prijemni ukinut, neki studiji, poput anglistike, zadržat će posebne provjere znanja (kao što je poznavanje jezika, koje je do sada bilo obavezno uz prijemni ispit).

Maturanti se bunili

Nakon ovogodišnjeg prijemnog, razgovarali smo s Teom, jednom od pristupnica koja je na Filozofskom planirala upisati anglistiku i španjolski jezik. Kako nam kaže, prvi dio ispita, onaj koji se tiče apstraktnog mišljenja, odnosno Ravennove progresivne matrice, bio joj je dosta teži od drugog.

– Prvi dio ispita bio je iznimno zahtjevan, matrice koje smo imali bile su stvarno teške i bio je izazov naći neku poveznicu između njih. Pogotovo bih tu istaknula dio gdje je trebalo ‘pronaći uljeza’ u kojem sam stvarno birala odgovore na eci-peci-pec, rekla nam je Tea. Dodaje kako joj je drugi dio prijemnog ispita bio zapravo jako zanimljiv budući da podsjeća na mozgalice.

Na prijemni su morali čak i državni prvaci, no sada Filozofski svi mogu puno jednostavnije upisati.

 

Vijest koja će obradovati mnogobrojne maturante: Filozofski fakultet u Zagrebu ukinuo je prijemni
Share via
Copy link
Powered by Social Snap