Pretraga

Vjerovali ili ne, crnogorski studenti bune se protiv besplatnog studiranja

A- A+

Pred samo nekoliko dana Ministar prosvjete u susjednoj Crnoj Gori, najavio je promjene u obrazovnom sustavu, a pogotovo visokom obrazovanju. Između ostalog, trebalo bi doći do promjene financiranja tamošnjeg Univerziteta, čime bi se osigurao besplatan preddiplomski i diplomski studij. Takva odluka ne sviđa se tamošnjim studentima okupljenim u inicijativu Studenti za slobodu, jer smatraju da bi nepovoljno utjecala na socio-ekonomske prilike u državi.

Fotografija: www.ucg.ac.me

Na veliko iznenađenje, crnogorski studenti okupljeni u inicijativi Studenti za slobodu, usprotivili su se odluci svog ministra da uvede besplatni studij. Smatraju kako bi ona nepovoljno utjecala na socio-ekonomske prilike građana.

Izdvojeni članak

Studentica šokirala turiste i prolaznike u Amsterdamu potezom koji joj je osigurao besplatan studij

Time potaknuti, svom ministru Damiru Šehoviću uputili su pismo u kojemu pišu kako su čvrsto uvjereni da besplatan studij uopće neće biti djelotvoran, već će biti kamen spoticanja buduće akademske zajednice i okidač za ‘odljev mozgova’.

– Počev od neizbježnih ekonomskih činjenica moramo biti svjesni da ovakva usluga od strane države prema građanima vuče dodatne troškove i opterećenja za budžet koji se u najvećem dijelu sastoji od poreza i ostalih nameta koje plaćaju građani Crne Gore. Imajući to u vidu moramo biti svjesni da bi takva odluka u dugom roku značila povećanje poreskih stopa, veću stopu nezaposlenosti i kreiranje nove fiskalne politike koja će biti usmjerena ka povećanju prihoda države za održavanja takvog sistema s jedne strane, a koja će biti destimulativna za građane i privrednike Crne Gore s druge strane, pišu studenti.

Uvjereni su kako bi takva odluka bi takva odluka mogla biti loša iz više socio-ekonomskih razloga: postoji opasnost od dodatnog zaduživanja i porasta javnog duga, povećanje broja diplomanata značilo bi veći broj nezaposlenih mladih, sistemu javnog školovanja pala bi vrijednost, smanjila bi se ‘motivacija studenata za unaprjeđivanjem svojih intelektualnih kapaciteta i vještina uslijed prisustva moralnog hazarda’, a uslijed svega navedenog, veći bi broj mladih mogao otići studirati izvan Crne gore.

Njihovo pismo možete u cijelosti pročitati u dokumentu u nastavku.

Pismo crnogorskih studenata ministru Šehoviću by srednja.hr on Scribd

Share via
Copy link
Powered by Social Snap