Pretraga

Vlada donijela odluku za iduću godinu: I pojedini srednjoškolci imaju pravo na besplatne udžbenike

A- A+

Učenici osnovnih škola zakonski imaju pravo na udžbenike financirane putem državnog proračuna. Vlada je donijela odluku prema kojoj će i iduće, kao i prethodnih nekoliko godina, pravo na besplatne obvezne udžbenike imati i srednjoškolci koji su članovi kućanstva koje koristi zajamčenu minimalnu naknadu.

učenje - ruksak - učenik

Ilustracija: Unsplash

Na posljednjoj sjednici Vlade donesene su dvije odluke vezane uz korištenje besplatnih udžbenika i drugih obrazovnih materijala. Podsjetimo, udžbenici se već financiraju iz državnog proračuna za učenike osnovnih škola, a to pravo ostvarivat će i pojedini srednjoškolci.

Pravo na besplatne udžbenike imaju i srednjoškolci korisnici zajamčene minimalne naknade

– Ove dvije odluke o financiranju temelje se na članku 14. stavku 2. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu. Prva uredba bi bila o sufinanciranju i osigurala bi se sredstva za obvezne udžbenike za srednje škole onih učenika čiji članovi kućanstva kojima je najkasnije do 31. kolovoza 2022. priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu i procijenjena sredstva za nabavku udžbenika u ovoj kategoriji učenika iznosila bi oko dva milijuna kuna  u državnom proračunu, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ističe, navedeno pravo ne bi ostvarivali učenici koji imaju prava na obvezne udžbenike po nekoj drugoj osnovi, odnosno učenici koji ostvaruju pravo na puni novčani iznos za nabavku te učenici koji ponavljaju razred.

Izdvojeni članak

Poskupljuju udžbenici, Vlada donijela uredbu oko besplatnih: ‘Samo trošak papira povećao se za 80%’

Dio osnovaca ima pravo i na besplatne ostale obrazovne materijale

Druga uredba koju je Vlada usvojila odnosi se na nabavku popratnih ili drugih nastavnih sredstava, a ne udžbenika, za učenike osnovnih škola, s obzirom na to da su udžbenici za učenike osnovnih škola se nabavljaju iz državnog proračuna.

– Sukladno ovoj odredbi bi za 2022./23. bili osigurani i drugi materijali, ali za učenike osnovne škole koji su članovi kućanstava u kojima najkasnije s datumom 31. kolovoza 2022. godine je priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu te učenici osnovnih škola kojima su članovi kućanstva osobe koje su najkasnije do 31. kolovoza 2022. godine utvrđene kao korisnici naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji. Procijenjeno je da za nabavku ovih popratnih obrazovnih materijala potrebno osigurati 420.000 kuna.

Neostvarivanje prava imaju učenici koji su u jednakom statusu kao i učenici srednjih škola, dodao je ministar.

Podsjetimo, za udžbenike učenika osnovnih škola plan je bio iz proračuna izdvojiti 158 milijuna kuna. Međutim, zbog globalnog stanja na tržištu poskupjela je proizvodnja udžbenika, samim time i njihova cijena pa je na Vladi odlučeno da će se mijenjati formula za maksimalnu cijenu udžbenika. A time se i iznos koji isplaćujemo iz proračuna povećava za 23 milijuna kuna, na ukupnih 181 milijun kuna, o čemu više možete čitati ovdje.

Oduke donesene na jučerašnjoj sjednici Vlade možete vidjeti ispod, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [739.31 KB]

Copy link
Powered by Social Snap