Pretraga

Vlada donijela zaključak o prijevozu otočke djece s teškoćama: ‘To je samo polovično rješenje’

Otočkoj djeci s teškoćama u razvoju terapije su nužne, ali prijevoz trajektom na njih nije besplatan, unatoč brojnim obećanjima političara. Udruga ‘Brački pupoljci’ već se 10 godina bori za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se konačno osigurao besplatan trajektni prijevoz za odlazak na terapije na kopno. Iz tog su razloga protekle subote održali i prosvjed. Zakon nije izmjenjen, nego je na današnjoj je sjednici Vlade donesen zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom. To rješenje iz Udruge ‘Brački pupoljci’ ocjenjuju polovičnim i privremenim.

Foto: Ante Mandić za Udrugu ‘Brački pupoljci’

Umjesto izmjene zakona kojim bi se konačno osigurao besplatan trajektni prijevoz djece s teškoćama u razvoju na terapije, Vlada je danas donijela i zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom.

Kako piše, Tportal.hr, besplatan prijevoz trebao bi se osigurati za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatske ratne vojne invalide sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, te osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, uključujući i osobna vozila kojima se sve navedene osobe prevoze te njihovog pratitelja. Uz to, osigurat će se besplatan prijevoz i za djecu s teškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku te njihovom pratitelju.

‘Jedino dugoročno kvalitetno rješenje je hitna izmjena Zakona’

Iz Udruge ‘Brački pupoljci’ koja se  već 10 godina bori za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, a kojim bi se konačno osigurao besplatan trajektni prijevoz za odlazak na terapije na kopno, ovo rješenje smatraju polovičnim.

– Ocjenjujemo polovičnim i privremenim rješenje ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da se besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka osigura Vladinim „Zaključkom o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom“ na današnjoj sjednici i to do donošenja cjelovitih izmjena Zakona o linijskom i povremenom obalnom prometu. Jedino dugoročno kvalitetno rješenje bilo bi da se odmah i po hitnoj proceduri izmijeni taj jedan jedini članak 47. navedenog Zakona kojim bi se ovo pravo lako omogućilo. Neovisno o tome što će se Vladinim zaključkom osigurati besplatan trajektni prijevoz, i dalje ćemo pažljivo pratiti rad Vlade i Sabora po ovome pitanju te inzistirati na implementaciji naših zahtjeva u cjelovite izmjene Zakona kako dostojanstven život i odlasci otočke djece s teškoćama u razvoju na terapije na kopno više nikad ne bi došli u pitanje. Jednako tako, pazit ćemo da se odluke iz ovog Zaključka uistinu i provode u praksi. Sudbina otočke djece s teškoćama u razvoju ne smije ovisiti o vanjskim faktorima, poput raspoloženja vladajuće struje ili dobre volje državnih ili privatnih brodara, a to se isključivo može jamčiti slovom zakona. Dobro smo zapamtili obećanja i rokove izrečene od strane vladajućih kako će taj ‘novi’ Zakon ići u javno savjetovanje ovoga ljeta te u saborsku proceduru najkasnije u listopadu. Zahtijevamo od ministra Butkovića i čitave Vlade Republike Hrvatske da se toga i drže, poručili su iz Udruge ‘Brački pupoljci’.

‘ Voljeli bismo da uvaženi zastupnici dođu na naše otoke’

Ipak,  pozdravljaju činjenicu da je njihova inicijativa dovela do toga da će se, prema najavama ministra Olega Butkovića, ovim Zaključkom osigurati stopostotno oslobođenje plaćanja trajektnog prijevoza i za osobe s invaliditetom.

– Nastavno na jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o našoj inicijativi i izmjenama i dopunama Zakona o linijskom i povremenom obalnom prometu, odnosno tog jednog jedinog članka 47., primjećujemo i da je rečeno niz neistina na koje također ovim putem moramo reagirati. Između ostalog se moglo čuti da djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji sa svih hrvatskih otoka još od 2018. godine uživaju 90 posto popusta na trajektni prijevoz zahvaljujući preporuci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naime, ovo je neistina jer se nitko s hrvatskih otoka nije susreo s ovom preporukom u praksi, barem ne onom koja je došla od strane Vlade, već eventualno kroz pojedinačne molbe brodaru o čijoj dobroj volji je ovisilo njihovo odobrenje, kažu iz Udruge.

Iz Udruge demantiraju i teze pojedinih zastupnika da na otocima Braču i Hvaru već postoje institucije u kojima se može provoditi terapija za djecu s teškoćama u razvoju.

– Voljeli bismo da uvaženi zastupnici dođu na naše otoke te nam pokažu gdje se te spomenute institucije nalaze jer ih mi svih ovih godina brige za našu djecu nismo uspjeli pronaći. Upravo zato što ne postoje, ovisimo o terapiji na kopnu za koju naše obitelji troše mjesečno ponekad i preko 3000 kuna. Budući da je Brač otok relativno blizu Splitu, možemo samo zamisliti kako je tek roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju s još udaljenijih otoka poput, recimo, Hvara, Visa ili pak Lastova gdje su cijene karata još skuplje, a putovanje duže. Iz tih činjenica i teške situacije izrodila se naša inicijativa za besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, poručili su iz Udruge ‘Brački pupoljci’ i zahvalili svima koji su ih podržali u subotnjem prosvjedu ‘Nešto zbilja važno’.