Pretraga

Vlada ipak nije provela svoj prijedlog u djelo: Agencija koja se trebala ukinuti nastavila s radom i u 2019. godini

A- A+

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja provodi mnogobrojne važne projekte i promjene u strukovnom obrazovanju, prema prijedlogu Vlade iz kolovoza trebala je prestati postojati kao takva 1.1.2019. godine. Iz Agencije su za to doznali iz medija, te su objasnili rizik njihovog ukidanja. Pred sam kraj 2018. godine u ASOO-u nisu imali pojma što se događa ni što će s njima biti, a ravnatelj Agencije rekao nam je da oni sa svojim radom nastavljaju normalno, budući da nikakve informacije ni o čemu nisu dobili. U međuvremenu je hitnim postupkom donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave u kojem se ukidanje ASOO-a ili pripajanje nekoj drugoj agenciji uopće ne spominje.

Foto: hr.wikipedia.org

Nikakve promjene nisu se dogodile u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja je samo jedna od mnogih državnih tijela koje je Vlada planirala ugasiti s početkom ove godine.

Izdvojeni članak

Strukovno obrazovanje im ipak nije tako bitno: Vlada ukida najbitniju agenciju za njegovu modernizaciju i reformu


Početkom kolovoza, na 110. sjednici Vlade, donesen je Prijedlog zaključka o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. U njemu su popisana 54 odabrana tijela koja su se do 1.1.2019. trebala pripojiti nekim drugima i tako prestati postojati kao samostalna.

Međutim, baš ništa se nije dogodilo u ASOO-u, agenciji koja igra vrlo važnu ulogu u trenutnoj modernizaciji strukovnog obrazovanja koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja često ističe. Agencija predvodi mnogobrojne projekte, organizira novi oblik natjecanja u strukovnom obrazovanju i povlači značajna sredstva iz europskih fondova. Vrijednost njihovih projekata je veća od 295 milijuna kuna. Baš zbog toga, netransparentnost postupka Vlade kojim se između ostalih predvidjelo i njihovo ukidanje bila im je problematična, a za tu činjenicu tada su doznali iz medija.

U medijima se pisalo o tome da bi se ASOO trebao pripojiti Agenciji za odgoj i obrazovanje, ali i o mogućnosti da se ova Agencija ipak ne ugasi.

Pred sam kraj 2018. godine nikakvih promjena u statusu ASOO-a nije bilo, a ravnatelj Mile Živčić rekao nam je da nisu uključeni ni u kakva planiranja o mogućoj promjeni.

– Ono što je sigurno, mi ne prestajemo raditi na modernizaciji sustava strukovnog i sustava obrazovanja odraslih. Vjerujemo da će to najbolje pokazati koliko trebamo sustavu, rekao nam je na samom kraju prosinca Živčić.

Prvog dana siječnja nije se dogodilo ništa novo i Agencija je normalno nastavila s radom iako je prema Vladinom prijedlogu upravo 1.1.2019. bio datum u kojem se ključna promjena trebala dogoditi.

Iz Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja na naše upite nisu odgovorili, pa istim načinom na koji je Prijedlog donesen bez pravog objašnjenja, nema objašnjenja ni zašto se od njega odustalo, barem što se tiče Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Inače, Sabor je sredinom prosinca hitnim postupkom izglasao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave u kojem se ASOO ne spominje ni jednom riječju, to jest, Zakon ne predviđa ukidanje Agencije.

Copy link
Powered by Social Snap