Pretraga

Vlada predložila uvođenje financijske pismenosti u škole

Vlada Republike Hrvatske na svojoj Facebook stranici objavila je Prijedlog akcijskog plana unaprjeđenja financijske pismenosti potrošača za 2015. godinu. Unutar plana predloženo je čak 26 mjera, među kojima se predlaže i uvođenje financija u građanski odgoj, ali i ostale predmete osnovne i srednje škole.

Facebook stranica Vlade Republike Hrvatske

S ciljem podizanja razine financijske pismenosti pristupilo se izradi Nacionalnog strateškog okvira pa je Vlada Republike Hrvatske objavila prijedlog akcijskog plana, prema kojem bi se, između ostalog, u srednje i osnovne škole trebala uvesti financijska pismenost.

Financijska pismenost u građanskom odgoju, ali i unutar ostalih predmeta

Ako se prihvati ovaj prijedlog, program međupredmetih i interdisciplinarnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole, provodit će se kontinuirano kroz cijelu godinu, a nositelj mjera biti će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Osim toga, teme u vezi s financijskom pismenosti uvodit će se i u ostale predmete. Matematika je svakako osnova za dobro snalaženje u tom području, pa je i to jedan od predmeta koji bi mogao doživjeti određene promjene, kako bi se mlade što kvalitetnije pripremilo za tržište.

Cilj je sveobuhvatna integracija financijskog opismenjavanja u obrazovne procese

Predlažu se i edukativne posjete učenika i studenata bankama i drugim financijskim institucijama, čime bi se mladi upoznali s osnovama burzovnog poslovanja i djelovanja tržišta kapitala.

– Cilj Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača jest stvaranje podloge za sustavnu i sveobuhvatnu integraciju financijskog obrazovanja u obrazovne procese, uz poticanje državnih tijela, jedinica lokalne i područne samouprave, nevladinih organizacija, financijskih institucija, profesionalnih udruga i strukovnih udruženja aktivnih na financijskim područjia, socijalnih partnera te komunikacijskih kanala i mreža na aktivno sudjelovanje u financijskom obrazovanju, stoji u dokumentu koji je Vlada objavila na svojoj Facebook stranici.

Vlada predložila uvođenje financijske pismenosti u škole
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap