Pretraga

Vlada predložila uvođenje financijske pismenosti u škole

A- A+

Vlada Republike Hrvatske na svojoj Facebook stranici objavila je Prijedlog akcijskog plana unaprjeđenja financijske pismenosti potrošača za 2015. godinu. Unutar plana predloženo je čak 26 mjera, među kojima se predlaže i uvođenje financija u građanski odgoj, ali i ostale predmete osnovne i srednje škole.

Facebook stranica Vlade Republike Hrvatske

S ciljem podizanja razine financijske pismenosti pristupilo se izradi Nacionalnog strateškog okvira pa je Vlada Republike Hrvatske objavila prijedlog akcijskog plana, prema kojem bi se, između ostalog, u srednje i osnovne škole trebala uvesti financijska pismenost.

Izdvojeni članak

Samozapošljavanje studenata: Ekonomski fakultet u Rijeci sa studentima u partnerskom poduzetničkom pothvatu

Financijska pismenost u građanskom odgoju, ali i unutar ostalih predmeta

Ako se prihvati ovaj prijedlog, program međupredmetih i interdisciplinarnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole, provodit će se kontinuirano kroz cijelu godinu, a nositelj mjera biti će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Osim toga, teme u vezi s financijskom pismenosti uvodit će se i u ostale predmete. Matematika je svakako osnova za dobro snalaženje u tom području, pa je i to jedan od predmeta koji bi mogao doživjeti određene promjene, kako bi se mlade što kvalitetnije pripremilo za tržište.

Izdvojeni članak

Tri financijske pogreške koje rade mladi u 20-ima

Cilj je sveobuhvatna integracija financijskog opismenjavanja u obrazovne procese

Predlažu se i edukativne posjete učenika i studenata bankama i drugim financijskim institucijama, čime bi se mladi upoznali s osnovama burzovnog poslovanja i djelovanja tržišta kapitala.

– Cilj Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača jest stvaranje podloge za sustavnu i sveobuhvatnu integraciju financijskog obrazovanja u obrazovne procese, uz poticanje državnih tijela, jedinica lokalne i područne samouprave, nevladinih organizacija, financijskih institucija, profesionalnih udruga i strukovnih udruženja aktivnih na financijskim područjia, socijalnih partnera te komunikacijskih kanala i mreža na aktivno sudjelovanje u financijskom obrazovanju, stoji u dokumentu koji je Vlada objavila na svojoj Facebook stranici.

Vlada predložila uvođenje financijske pismenosti u škole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap