Pretraga

Vlada predstavila mjeru vezanu uz studentsku prehranu, vrijedit će ove i iduće akademske godine

A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ovog je utorka s ministrima predstavio novi paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. Riječ je o paketu mjera vrijednom 1,7 milijardu eura, koji će na snagu stupiti 1. travnja. Među mjerama koje se produljuju je potpora studentskim centrima za prehranu, zbog čega će cijena menija u menzama i dalje ostati na 0,86 eura. Ova mjera ostaje na snazi i u idućoj akademskoj godini. Ista ostaje i cijena energenata za škole i fakultete, a, među ostalim, ograničene su i cijene nekih namirnica.

Vlada je predstavila nove mjere pomoći građanima u inflaciji

Screenshot: YouTube

Vlada je u utorak predstavila novi paket mjera donesen s ciljem ublažavanja učinaka inflacije na građane. Jedna od mjera odnosi se i na studente, točnije studentsku prehranu i studentske centre. Naime, cijene menija, unatoč sveopćem poskupljenju, ostat će iste.

Cijena menija u menzama neće rasti

– Za 111 tisuća studenata cijena menija od 0,86 eura ostaje nepromijenjena. Vrlo važna mjera, nju donosimo, ona je iznimka od svih ostalih trajanja, za godinu i pol dana. Dakle, do kraja ove akademske  godine i cijelu iduću, rekao je premijer Andrej Plenković.

Državu će ta dodatna injekcija prema studentskim centrima i drugim ponuđačima usluge studentske prehrane koštati osam milijuna eura. Time je, navode iz Vlade, spriječeno poskupljenje studentske prehrane za 20 posto u 24 studentska grada u kojima je osigurana usluga prehrane za studente.

Podsjetimo, cijene menija u menzama nisu rasle od 2013. godine, a i u ranijem su paketu mjera Vlade studentski centri dobili potporu kako bi one ostale iste. Unatoč tomu, iz nekih studentskih centara nedavno su nam rekli da im promjene cijena hrane na tržištu stvaraju probleme s nabavkom. Zbog stanja na tržištu neke postupke nabave moraju ponovno provoditi, o čemu više možete čitati ovdje.

Izdvojeni članak
pržene lignje

Pitali smo SC jesu li izbacili neka jela u menzama zbog rasta cijena: Doznali smo i koja su najskuplja

Ograničene cijene osnovnih prehrambenih namirnica

A studente koji ne jedu u menzama svakako će zanimati i informacija da su ograničene cijene osnovnih prehrambenih namirnica. Konkretno, cijena suncokretovog ulja trebala bi iznositi 1,72 eura, mlijeka od 2,8% mm 0,98 eura, šećera 1,33 eura, cijelog pileta 3,32 eura, dok ostale ograničene cijene možete vidjeti na slici ispod.

– Zbog moguće nestašice svinjskih proizvoda koji su prije bili tu, ako se sjećate bila je riječ o svinjskoj lopatici i vratini, shvatili smo da postoji mogućnost da ako ostanu ograničene cijene da tih proizvoda neće biti, te ćemo ih maknuti u četvrtak s liste proizvoda ograničenih prehrambenih namirnica, ali smo zato stavili carsko meso po cijeni od 3,79, rekao je Plenković.

 

Cijene struje za škole i fakultete ostaje ista

Do sada je cijena električne energije za javni i neprofitni sektor, što uključuje i škole i fakultete, bila ograničena. I ta će se mjera nastaviti, a ona će državu koštati 50 milijuna eura.

– Cijena električne energije za javni i neprofitni sektor. Ovo je po našem dubokom uvjerenju mjera koja je praktički omogućila svim institucijama da funkcioniraju u uvjetima energetske krize i tu idemo na cijenu 0,062 eura po kWh. Ona obuhvaća 13.080 korisnika. Na ovaj način mi osiguravamo priuštivu cijenu energije za vrtiće, škole, fakultete, institute, knjižnice, muzeje, bolnice…, nabrojao je Plenković.

Izdvojeni članak
studentska soba s pogledom na more u Splitu

SC Split povećao cijene ljetnog smještaja: Sedam dana i do 62 eura skuplje nego prošle godine

Novčana naknada za djecu

Predstavljena je i mjera bitna za roditelje koji primaju dječji doplatak – 128 tisuća obitelji, odnosno 230 tisuća djece dobit će, kao i u ranijem paketu, posebnu novčanu naknadu. Ona raste u odnosu na prošli paket mjera – roditelji jednog djeteta dobivaju 45 umjesto 39,82 eura, a naknada raste ovisno o broju djece pa oni s petero ili više dobivaju 160 umjesto ranijih 146 eura.

Od 1. travnja pravo na naknadu imat će korisnici koji primaju doplatak za djecu te oni u postupku ostvarenja prava. Novčana potpora za one koji primaju doplatak za djecu bit će isplaćena u travnju, a za one u postupku ostvarenja prava u lipnju. Iznose naknade prema broju djece možete vidjeti na prikazu ispod.

Koje su još mjere danas predstavljene na Vladi možete vidjeti u videu ispod.

Vlada je predstavila nove mjere pomoći građanima u inflaciji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap