Pretraga

Vlada školama omogućila jeftiniji plin, ali zbog jedne plinare neke imaju 8 puta veće račune nego prije

A- A+

Vlada je školama i vrtićima omogućila jeftiniji plin po cijeni od 41 eura po megavat-satu, no neki od njih plin i dalje plaćaju znatno skuplje te dobivaju račune koji su i do osam puta veći nego prije. Njihov opskrbljivač je Međimurje plin, koji odbija raskinuti postojeće ugovore i prijeti milijunskim penalima.

Foto: pixabay

Neke škole i vrtići u Hrvatskoj i dalje plaćaju plin po cijenama znatno većim od 41 eura po megavat-satu, koliko je dogovoreno odlukom Vlade. Školske ustanove mogu od HEP Plina zatražiti plin po toj cijeni, ali Međimurje plin odbija raskinuti ugovore sa školama i prijeti im naplaćivanjem penala u milijunskim iznosima, prenosi 24sata.

Odbijaju raskinuti ugovore

Međimurje plin, u čijem vlasništvu najveći udio ima Grad Čakovec, opskrbljuje i škole u Bjelovaru. Gradonačenik Bjelovara Dario Hrebak navodi kako škole od Međimurje plina dobivaju i do osam puta veće račune, a plin plaćaju po cijeni od 150 do 255 eura po megavat-satu. Prema odluci Vlade imaju pravo na plin po cijeni od 41 eura, što je cijena po kojoj INA mora prodati plin HEP Plinu, kojem se javne ustanove potom moraju javiti kako bi dobile jeftiniji plin.

Drugi su opskrbljivači dozvolili svojim klijentima prelazak na HEP Plin, ali Međimurje plin to odbija učiniti. Navode kako će se naći u gubitcima od desetak milijuna eura ako dozvole raskidanje ugovora, jer moraju ispoštovati ugovore sa svojim dobavljačima. Naveli su i kako s Vladom nastoje naći rješenje. No, u Ministarstvu gospodarstva navode kako nisu u nikakvim pregovorima s Međimurje plinom te da su oni jedini koji ne poštuju Vladinu odredbu.

Izdvojeni članak
solarne ploče solarni paneli

Izračunali smo: Evo koliko bi pet zagrebačkih škola uštedjelo postavljanjem solarnih panela na krovove

‘Vlada mora naći rješenje’

Iz Ministarstva su također poručili kako su Međimurje plinu osigurali plin po jeftinoj cijeni za 30.000 kućanstava, no oni ga nisu nabavili. Da je riječ o nepovoljnoj situaciji za škole, potvrdio je i gradonačelnik Hrebak.

– Međimurje plin postavilo se tako da oni maju postojeće ugovore i da se njih ne tiču Vladine odluke nego će oni naplaćivati po ugovorima. Vlada mora naći rješenje jer ne može se dogoditi da neke škole i ustanove u Hrvatskoj budu privilegirane, a druge plaćaju znatno više, rekao je Hrebak za 24sata.

Copy link
Powered by Social Snap