Pretraga

Vladimir Šeks objasnio zašto su parlamentarni izbori iluzija

A- A+

Gostujući u RTL-ovom programu u izbornoj noći Vladimir Šeks malo se opustio i svekolikoj javnosti objasnio tko zapravo vlada u našem demokratskom poretku. Šeksovo izlaganje vrlo je brzo izazvalo buru reakcija na društvenim mrežama.

foto: YouTube screenshot

Ako je Franjo Tuđman otac moderne hrvatske države, Vladimir Šeks njen je ujak koji nakon blagdanskog ručka mora malo prileći na kauču. 

Jedan od tvoraca našeg prvog ustava već dvadeset šest godina uspješno pliva hrvatskom političkom močvarom, pokazujući impresivnu sposobnost preživljavanja. 

Kao jedna od istinskih hrvatskih političkih ikona pozvan je da u izbornom programu RTL televizije komentira rezultate izbora. I dok su gosti i voditelji satima s podsmjesima secirali političku šizofreniju hrvatskog naroda objelodanjenu u rezultatima izbora, starom liscu u jednom je trenutku pukao film, pa je odlučio svima u studiju, a onda i nama pred malim ekranima, objasniti kako stvari stoje. 

– Nije moć u parlamentu.To je jedna velika iluzija. Politička moć se već u cijeloj Europi odvija u neformalnim grupama gremija, političkih gremija, koji donose stvarne političke odluke koje se tehnički provode kroz izvršnu vlast i zatim zakonski uređuju u parlamentu. Sumrak parlamentarne demokracije je već dugo na djelu na prostoru cijele Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Po Ustavu, Vlada odgovara Saboru, u praksi je obrnuto. Dominira politička vlast, a Sabor je samo jedna pozornica na kojoj se izglasavaju davno ranije dogovorene odluke, rekao je Šeks.

Njegov se iskaz vrlo brzo probio do društvenih mreža, gdje ga je do sada pogledalo gotovo 90 tisuća ljudi. 

Copy link
Powered by Social Snap