Pretraga

Vodeći promotor medijske pismenosti u EU dodijelio posebnu nagradu projektu koji su pokrenuli hrvatski studenti i profesori

A- A+

Projekt ‘Djeca medija’ nastao je na temelju zajedničke inicijative organizatora i polaznika Komunikološke škole Matice hrvatske koju zajednički organiziraju Matica hrvatska, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet političkih znanosti, i to s ciljem osvješćivanja djece i mladih o nužnosti kritičkog sagledavanja medijskih sadržaja te prepoznavanje pozitivnih i negativnih strana koje mediji donose. Upravo ovih dana Društvu za komunikaciju i medijsku kulturu (DKMK) na međunarodnoj konferenciji o medijskoj pismenosti Media Meets Literacy u Sarajevu uručena je posebna nagrada žirija za dugogodišnji rad na projektu Djeca medija. Valja napomenuti i kako je ovo prvi put da je nagrada Evens Foundationa dodijeljena jednoj hrvatskoj udruzi.

Foto: press; Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu

Konferencija koju je organizirala Evens Foundation, vodeći promotor medijske pismenosti u Europskoj uniji, prošloga je tjedna okupila najveće stručnjake iz cijele Europe i svijeta. Osim održavanja panela i predavanja, organizirana je i svečana dodjela nagrada za najbolje projekte medijske pismenosti u Europi. Prvu nagradu osvojio je talijanski projekt ‘Otherness’ koji o medijskoj pismenosti obrazuje migrante u Italiji.

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] ‘Djeca medija’ educiraju mlade o medijskoj pismenosti

Posebnu nagradu međunarodnog žirija dobio je hrvatski projekt ‘Djeca medija’ Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu iz Zagreba, a nagradu su primili predsjednik DKMK-a Danijel Labaš te potpredsjednici udruge Lana Ciboci, Igor Kanižaj.

– Doista smo sretni i ponosni što smo dio velike obitelji promicatelje medijske i informacijske pismenosti, ne samo u Europi nego i u svijetu. Kao što sam već isticao, ova nagrada došla je u pravo vrijeme kao potvrda svim članovima DKMK-a koji više godina predano rade na promociji medijskog obrazovanja. Svojim smo radom na primjeru Djece medija dokazali da volonterski projekti mogu biti održivi i međunarodno prepoznati. Posebno nas raduje kako su međunarodne institucije potvrdile vrijednost našeg jedinstvenog pristupa medijskom obrazovanju djece, roditelja, stručnih suradnika, nastavnika i profesora, istaknuo je Danijel Labaš.

A da je nagrada zaista veliki uspjeh, pokazuje i činjenica da je hrvatski projekt izabran između 50 različitih projekata iz 15 europskih zemalja. Žiri je posebno impresionirala činjenica da su projekt zajedno pokrenuli studenti novinarstva i komunikologije te njihovi profesori, ali i način na koji projekt pristupa medijima, važnost konteksta u kojem djeluje u Hrvatskoj te utjecaj koji ostvaruje kako na sudionike, tako na volontere projekta.

Inače, projekt Djeca medija nastao je 2011. godine. U zadnjih šest godina održano je više od 600 radionica o medijskoj pismenosti za 12.000 polaznika u 36 hrvatskih gradova, a posjećeno je i više od 100 osnovnih i srednjih škola. U udruzi kojoj je cilj medijski obrazovati djecu, roditelje i učitelje, angažirano je 47 volontera na nacionalnoj razini, a DKMK ima više od 100 članova.

 

Copy link
Powered by Social Snap