Pretraga

Vodič za vruće ljetne dane: Najbolja kupališta kontinentalne Hrvatske

A- A+

Onima koji su se uputili na more lako se boriti protiv vrućina uz pregršt plaža, koktel barova, morskih povjetaraca i večeri provedenih na morskom zraku. Brojni građani ipak neće put Jadrana, no osvježenja im ne bi trebalo faliti jer sjeverna i središnja Hrvatska obiluje riječnim kupalištima koja su pravi biseri kontinentalnog dijela zemlje.

www.dicconbewes.com

Nisu svi u mogućnosti ljetne mjesece provesti na Jadranu, stoga se građani okreću alternativnim metodama osvježavanja. Sve one koji ih još nisu otkrili, čeka pravo putovanje prirodnim ljepotama kroz deset najboljih kupališta sjevernog i središnjeg dijela Hrvatske. Izdvojili smo nekoliko destinacija za pravo ljetno osvježenje i uživanje u predivnim krajolicima koji niti malo ne zaostaju za ljepotama naše obale, a nude jako puno.

Izdvojeni članak

Ovo je deset najseksipilnijih kupaćih kostima ikad viđenih na filmskom platnu

Foginovo kupalište, Karlovac

Rijetko koji grad može se pohvaliti da ima kupalište na rijeci u samom svom centru, a baš niti jedan grad ne može reći da ima službeno riječno kupalište registrirano pri Lučkoj kapetaniji, osim Karlovca. Ideja o uređenju ovog kupališta pala je na pamet Dragutinu Foginu koji je 1928. godine kupio zemljište na Korani koje je bilo nedostupno i obraslo.

Tu je napravio i uredio gradsko kupalište te je čak angažirao i inženjera Slavka Bloudeka koji je konstruirao skijašku skakaonicu na Planici, da obogati kupalište s drvenom skakaonicom za vodu. Fogina je uspio dogovoriti s upravom želježnica u Zagrebu da svake nedjelje vozi vlak kojim su na kupanje dolazili Zagrepčani, a dovozio ih je skoro do samog kupališta, industrijskom prugom do tvornice “Mustad” na Rakovcu.

Na Foginovom se danas mogu kupati svi koji to žele, a tuševi, svlačionice i sanitarni čvorovi su obnovljeni, isto kao i desetmetarska skakaonica te je očišćeno dno Korane. Analiza vode redovito pokazuje da je rijeka dobre kakvoće na tom mjestu te je bez straha od ikakve zaraze moguće pravo ljetno osvježenje.

www.karlovac.hr

Otok Ljubavi, Duga Resa

Otok ljubavi pruža savršen bijeg u prirodu. Za ljepotu ovog mrežničkog bisera najviše se pobrinula priroda koja je odlučila pokazati sve ljepote Mrežnice – sedrene barijere, brojne slapiće i male riječne otoke koji vode do šireg dijela rijeke. Ovdje postoji i tobogan te mogućnost kampiranja, kao i jako povoljna ugostiteljska ponuda. Na Otoku lubavi možete zadovoljiti sva osjetila i potražiti osvježenje te odmor u predstojećim vrućim danima.

www.tz-dugaresa.hr

Zvečaj, Duga Resa

Odlična lokacija, prirodne ljepote, dobra ugostiteljska ponuda te slapići iznad kojih je prirodni ‘bazen’ kroz koji se može i hodati uzvodno. Ovo kupalište je jedno od najpoznatijih na Mrežnici, a najviše privlači kupače iz Zagreb kao i Duge Rese. Uz restoran i kafić, na Zvečaju je moguće i kampiranje, a ponuda je upotpunjena sadržajima poput odbojke na pijesku. Vikendom zna biti i gužve, no to ne iznenađuje kada se zbroje svi plusevi ovog mrežničkog bisera

www.tz-dugaresa.hr

Zibel na Kupi, Sisak

Najuređenije je kupalište na rijekama u Hrvatskoj, pa tako i u županiji. Ima više sportskih igrališta, ugostiteljsku ponudu, uređene roštilje za piknik, a i Grad Sisak svake godine nastoji investicijama poboljšati turističku ponudu. Ovo je omiljeno kupalište svih Siščana u ljetnim mjesecima, a ostavlja dojam prave plaže. Na Zibelu na Kupi možete se osvježiti u ‘beach baru’, zaigrati stolni tenis, košarku i nogomet, a uređeno je i igralište za odbojku na pijesku. Kupalište je otvoreno svakog dana u ljetnim mjesecima od 12 do 21 sat, a vikendom od 10 do 21.

www.//src-sisak.hr/

Gradsko kupalište na Kupi, Petrinja

Iz godine u godinu sve je uređenije, iako je prije Domovinskog rata bilo kudikamo bolje. Kupalište ima uređeno nekoliko sportskih igrališta i solidnu ugostiteljsku ponudu. Novi sadržaji na kupalištu od ove godine su dječje i badminton igralište, sunčalište, nova svlačionica te dvije splavi. Ovo mjesto je centar za sve Petrinjce koji se žele osvježiti tijekom ljetnih mjeseci, ali i za one koji vole spojiti ugodno s korisnim.

www.petrinja.hr

Mala Švarča, Mrežnica

Kupalište na najčišćoj rijeci u zemlji najpopularnije je bilo devedesetih godina kada zbog prve crte obrane nije bilo uputno odlaziti na koranske, pa su se većinom djeca kupala na Maloj Švarči, poznatoj i pod imenom ‘Kamp’. Posljednjih je godina Mala Švarča značajno uređena te se u njenom sklopu mogu naći igrališta za odbojku i mali nogomet u pijeski. Otvoren je i kafić, a ovdje se nerijetko organiziraju i koncerti te techno i house partyji. Veliki slap, uređenost, popratni sadržaji, relativna blizina centra Karlovca i osiguran parking najveći su aduti ovog najpopularnijeg mrežničkog kupališta nizvodno od Duge Rese.

www.androidvodic.com

Aquacity, Varaždin

Sportsko-rekreacijski centar smješten je na prostoru oko jezera Motičnjak kojem Varaždinci vole tepati nazivajući ga varaždinskim morem. Jedna je od najljepših plaža kontinentalne Hrvatske, a od ove godine njome će upravljati novi koncesionar nakon provedenog javnog natječaja. Dobra vijest je da je kupalište uređeno i spremno za one koji žele u Varaždinu potražiti osvježenje tijekom vrelih ljetnih dana u unutrašnjosti zemlje te uživati i u ugostiteljskoj ponudi na kupalištu.

www.mintyschoice.com

Jezero Čabraji, Križevci

Umjetno jezero Čabraji nalazi se u blizini Križevaca i površine je oko osam hektara. Temperatura vode ljeti dostiže oko 25 stupnjeva, što je idealno za kupanje. Na samom jezeru uređeno je i seosko domaćinstvo na kojem se prije ili poslije kupanja može uživati u domaćim proizvodima. Ovo jezero, iako je umjetno, ne ostavlja takav dojam. Čabraji su sigurno jedno od najljepših jezera u ovom dijelu Hrvatske. Sa tri strane okruženo šumom, a nalazi se sjeveroistočno od Križevaca, udaljeno samo 10 kilometara od centra grada.

www.skyscrapercity.com

Jezero Šoderica, Koprivnica

Jezero se nalazi sjeverno od Koprivnice uz mađarsku granicu i rijeku Dravu, a od grada je udaljeno oko 15 kilometara. Površina jezera je više od 300 hektara, a nastalo je iskapanjem šljunka te je najveće u Podravini.

Usporedno s oblikovanjem umjetnog jezera, od 20-tih godina, a naročito od 1960-ih godina počinje se širiti turistička aktivnost koja danas stagnira. Najznačajnija je na najstarijem sjevernom dijelu jezera, a na približno 1500 metara sjeverne obale jezera više ili manje uređena je plaža. U ranim 90-im godinama radile su se studije o turističko-rekreativnim funkcijama turističko-rekreativnog centra Šoderica koje nisu u cjelini ostvarene, no svatko može doći na ovo prekrasno jezero te se opustiti i osvježiti u prirodi.

www.koprivnica.net

Izdvojeni članak

Video: Razlozi zbog kojih žene mrze kupovati kupaće kostime

Jezero Sabljaci, Ogulin

Akumulacijsko jezero nastalo na toku Zagorske Mrežnice poznato je i po nazivu Ogulinsko more. Jedanaesto je jezero po veličini u Hrvatskoj, a glavna karakteristika mu je plitka široka priobalna zona kao stvorena za kupanje. Na jezeru se preko ljeta održavaju ‘Jezerske igre’ koje obuhvaćaju razne sportove na vodi kao što su veslanje, jedrenje, plivanje, sportski ribolov i drugo. Nalazi se oko tri kilometra udaljenosti od Ogulina, a osim za kupanje, odlično je mjesto za ribolovce.

www.tz-grada-ogulina.hr

Vodič za vruće ljetne dane: Najbolja kupališta kontinentalne Hrvatske
Share via
Copy link
Powered by Social Snap