Pretraga

Vozač kombijem naletio na dvoje učenika, hitna ih je prevezla u bolnicu

A- A+

Početak novog polugodišta u Virovitici je obilježila nesreća – na dvoje učenika u dobi od 12 i 14 godina naletio je kombi. Hitna pomoć stradalu djecu prevezla je u bolnicu.

hitna pomoć vozilo

Screenshot: YouTube

Prema pisanju portala Danica.hr u Virovitici je jutros na pješačkom prijelazu stradalo dvoje djece u dobi od oko 12 godina stradalo je rano jutros prelazeći obilježen pješački prijelaz u Virovitici.

Kako doznaje spomenuti portal, na učenike je na zebri naletio stariji vozač kombija jutros blizu pizzerije u Strossmayerovoj ulici. Vozilom hitne pomoći djeca su prebačena u bolnicu, a težina njihovih ozljeda zasad nije poznata. Očevici koji su se tamo zatekli u vrijeme nesreće za Danica.hr rekli su kako je vidljivost bila jako loša zbog kiše i mraka, a kolnik je bio mokar i sklizak.

Podsjetimo, danas je prvi dan dan nastave nakon zimskih praznika čime se u promet uključio dodatan broj djece. Ministarstvo unutarnjih poslova još je početkom školske godine pozvalo vozače na oprez, posebice imajući u vidu da je u prve razrede krenulo oko 30 tisuća najmlađih učenika. Iz MUP-a su tada poručili kako upravo oni zbog svojih godina, razigranosti i impulzivnosti trebaju punu, aktivnu pažnju svih odraslih.

Prema podacima MUP-a koje smo nedavno objavili, a kada je riječ o djeci do 14 godina, u prvih 11 mjeseci 2022. poginulo je petero pješaka, teško je ozlijeđeno njih 54, a lakše 172. U svakome od slučajeva riječ je o povećanju u odnosu na 2021. godinu.

Izdvojeni članak
prometna nesreća

Evo koliko je djece poginulo u prometnim nesrećama u 2022.: MUP kaže da su često krivci roditelji

Dopuna teksta, 9. siječnja 2023. u 15:07 h

PU Virovitičko- podravska u samo četrdesetak sati zabilježila je tri naleta na pješake na obilježenim pješačkim prijelazima. U poviše spomenutoj nesreći stradali su 14-godišnjak i 12-godišnjak.

–  Najteža prometna nesreća, u kojoj je 14-godišnjak teško ozlijeđen, a 12-godišnjak je zadobio lake tjelesne ozlijede se dogodila u ponedjeljak, 9. siječnja u 06,55 sati u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Virovitici, na pješačkom prijelazu kod mosta preko Ođenice. Ovu prometnu nesreću uzrokovao je 72-godišnji vozač osobnog automobila, a dogodila se u noćnim uvjetima vožnje i na mokrom kolniku za vrijeme kišnih padalina, stoji, među ostalim, u priopćenju PU Virovitičko-podravske.

U subotu se dogodila nesreća na na Trgu bana Josipa Jelačića u Virovitici, kada je na pješačkom prijelazu ispred zgrade Policijske uprave virovitičko-podravske nastradala 21-godišnja pješakinja, dok je 65-godišnji pješak lako ozlijeđen u ponedjeljak, 9. siječnja 2023. godine u 9,10 sati na križanju Ulice Vladimira Nazora i Trga Ruđera Boškovića u Slatini.

– Sve tri prometne nesreće uzrokovane su – nepoštivanjem prednosti prolaska pješacima na obilježenom pješačkom prijelazu od strane vozača motornih vozila. Stoga se pozivaju svi vozači da prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti, odnosno mokrom kolniku i uvjetima smanjene vidljivosti, a pješačkim prijelazima se približavaju s povećanim oprezom, kako bi se mogli pravovremeno zaustaviti u slučaju stupanja pješaka na kolnik s namjerom prelaska preko ceste. Ako su pješaci djeca, stare i nemoćne osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom vozač je dužan zaustaviti vozilo i propustiti pješake i kada tek stupaju na pješački prijelaz. Isto tako, pješaci se u cilju povećanja vlastite sigurnosti, prije nego počnu prelaziti cestu upućuju da obavezno provjere mogu li cestu prijeći na siguran način, kao i na korištenje svjetlije odjeće, odnosno reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom kretanja kolnikom u noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno korištenje različitih svjetiljki koje će ih osvjetljavati i na taj način postići da ih drugi sudionici u prometu vide, stoji u priopćenju PU Virovitičko-podravske.

hitna pomoć vozilo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap