Pretraga

Vozači, znate li tko ima prednost na ovom raskrižju?

Pretpostavka je da onaj tko položi vozački ispit, poznaje dovoljno dobro propise da zna na svakom raskrižju tko ima prvenstvo prolaska. No, u praksi, primjerice zbog impresioniranosti vozača složenom situacijom, može se dogoditi dilema.

Screenshot: YouTube

Na priloženoj fotografiji se pak nalazi uobičajena situacija iz prometa, na kakvu vozači nailaze jako često. Tri automobila dolaze iz različitih smjerova na raskrižje, koje nema prometnih znakova, semafora ili policajca koji regulira promet.

Zeleni skreće lijevo, dok crveni i plavi idu ravno.

Tko ima prednost? (razmislite pa ispod videa pročitajte pojašnjenje)

Na raskrižju ili u susretu s drugim vozilom, vozač je dužan propustiti vozilo koje dolazi s njegove desne strane. Pravilo desne strane jedno je od osnovnijih pravila u prometu i svi vozači morali bi ga biti svjesni.

Izuzetak od tog pravila su tramvaji koji u svim slučajevima imaju prvenstvo prolaza, osim ako nije prometnim znakom određeno drugačije ili policajac regulira promet na određenom križištu putova.

Najveći prioritet imaju vozila pod pratnjom te vozila s uključenim rotacijskim svjetlima poput policije ili hitne pomoći.

Vozač koji na raskrižju skreće lijevo, dužan je propustiti vozilo koje dolazeći iz suprotnog smjera na raskrižju zadržava smjer kretanja ili skreće udesno, osim ako je znakom određeno drugačije.

Niz drugih situacija na raskrižjima, koje se pojavljuju na vozačkim ispitima, pokušajte riješiti u prometnim kvizovima.