Pretraga

Vrlo lako do prestanka psovanja

A- A+

Mnogi stručnjaci smatraju kako osobe koje psuju mogu izdržati veću količinu boli, od onih koje ne koriste proste riječi prilikom razgovora. Netko psuje kad je ljut, tužan ili veseo, netko se na taj način lakše nosi s problemima, no to je svejedno jako ružna navika zbog koje ostavljate dojam nepristojne osobe.

Psovke su se toliko uvukle u svakodnevni razgovor pa većina osoba i ne primijeti kako ih koristi. Osim što jako grubo zvučite dok izgovarate proste riječi, na taj način ostavljate dojam nepristojne osobe koja se ne može kontrolirati. Ukoliko se želite što prije riješiti ove ružne navike, pogledajte na koji ćete način to najlakše postići.

zena.hr

Izdvojeni članak

Za psovanje na ulici kazna 250 eura

Zamjena riječi

Možda zvuči glupo, ali je jako učinkovito. Prvo sastavite popis psovki koje najčešće koristite pa smislite smiješnu zamjenu za njih. Na taj ćete način svaki put kad se naljutite umjesto psovke izgovoriti tu riječ koja će vas možda nasmijati i oraspoložiti. U početku će vam to malo teže poći za rukom, ali ćete s vremenom primijetiti kako sve manje i manje psujete.

Proširite vokabular

Budući da se psovkama ljudi najčešće rješavaju frustracije, stresa ili ljutnje, možda bi najbolje bilo što više čitati kako bi proširili vokabular. Na taj ćete način upoznati nove riječi koje će vam u takvim trenucima više odgovarati te ćete lakše opisati stanje u kojem se nalazite, nego što bi bio slučaj s nizom prostih riječi.

Samokontrola

Zamislite sebe kako ste nanervirani i pucate od ljutnje, ali ne psujete. To je ono čemu želite težiti pa tu sliku zamislite svaki put prije nego što izgovorite nešto neprimjereno. Na taj ćete se način lakše kontrolirati i biti uspješniji u prestanku psovanja.

Motivirajuće nagrade

Ujutro kad se probudite obećajte sebi kako ćete si kupiti neki dar ukoliko cijeli dan ne opsujete. To bi vas trebalo motivirati u ostvarenju nauma, jer je poznato da svi vole darove.

Izdvojeni članak

Nula bodova za psovanje na maturi

Psovanje zbog većeg doživljaja veselja

Mnogi psuju samo da bi bolje dočarali kako su u tom trenutku presretni. Valjda ta psovka ima veće značenje od bilo koje druge pa osobe koje vas okružuju samo tako mogu shvatiti koliko ste vi zapravo veseli.

Kako to više ne biste radili, pokušajte drugačijim tonom istaknuti vlastito stanje. Ne trebaju vam psovke kako biste ojačali značenje riječi, dovoljno je da intonacija bude drugačija pa dobivate isti rezultat.

Vrlo lako do prestanka psovanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap