Pretraga

Vršnjačko nasilje postaje kazneno djelo: Učenici bi mogli dobiti od tri do deset godina zatvora

A- A+

Francuski parlament izglasao je da se zlostavljanje i vršnjačko nasilje u školi proglasi kaznenim djelom za koje je propisana kazna do tri godine zatvora. Do ovako drastične mjere došlo je nakon što je procijenjeno da je jedno od desetero djece u Francuskoj bilo maltretirano, a sve veći problem su i društvene mreže.

foto: pixabay

Zlostavljanje i vršnjačko nasilje u školama u Francuskoj postaje kazneno djelo za koje je propisana kazna do tri godine zatvora, prenosi The Guardian. Tako bi učenici nasilnici mogli završiti iza rešetaka uz novčanu kaznu do 45.000 eura. Ako se žrtva nasilja u školi ubije ili pokuša počiniti samoubojstvo, maksimalna kazna može porasti na 10 godina i 150.000 eura.

– Nikada nećemo prihvatiti da su životi naše djece uništeni. Procjenjuje se da je čak jedno od 10 francuske djece bilo pogođeno maltretiranjem, a društvene mreže povećavaju mogućnost javnog izrugivanja i ponižavanja, rekao je Jean-Michel Blanquer, francuski ministar obrazovanja.

Jedna od najstrožih kazni u svijetu

Novi zakon trebao bi biti usvojen u veljači čime će Francuska dobiti neke od najstrožih kazni za zlostavljanje u svijetu, piše The Guardian.

– Ovaj zakon poslat će snažnu poruku, ali i jedan veliki šok koji nam je potreban kako bi se podigla svijest o razornim učincima zlostavljanja, rekao je zastupnik Erwan Balanant.

Izdvojeni članak
Damir Boras

Već dva mjeseca studentice prijavljuju seksualno nasilje, dekanica: ‘Sveučilište nije poduzelo ništa konkretno’

‘Nije cilj slati djecu u zatvor’

No, neki zastupnici ipak misle da su ovakve kazne za učenika ipak previše rigorozne.

– Ne radi se o slanju djece u zatvor. Postoji pravosudni sustav za maloljetnike koji uzima u obzir dob optuženog i sposobnost razlučivanja, objasnio je Balanant.

Novi zakon odnosit će se na djecu i odrasle u školama, ali i na sveučilištima, uključujući studente te osoblje u menzama i na domar, tvrdi The Guardian. Ono što će se uz ovaj paket zakona uvesti u škole jesu programi za učenike, ali i za društvo općenito kako bi se podizala svijest o zlostavljanju.