Pretraga

Vučić najavio da će zbog korone iseliti studente iz domova: Oni uzvratili velikim prosvjedima

A- A+

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je kako će, zbog širenja koronavirusa, isprazniti sve studentske domove. Studenti su se za ostanak u domovima odlučili boriti prosvjedima. Stotine tisuća studenata sinoć je izašlo na ulice, a prosvjed se nastavio i danas. Režimski mediji navode kako je prosvjed ispolitiziran.

foto: Twitter

– Okupili smo se ovdje da poručimo predsjedniku, Vladi i ministrima da studente nitko ne može ponižavati. Do sada smo šutjeli kada su nas izbacivali iz domova pa vraćali, ali više nećemo šutjeti, poručili su danas beogradski studenti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak kako će, zbog širenja koronavirusa, isprazniti sve studentske domove. Studenti su već nekoliko sati nakon te najave krenuli prosvjedovati ispred domova, da bi oko ponoći stigli i ispred Skupštine Republike Srbije.

– Ne damo domove! Nećemo kući!, uzvikivali su studenti.

‘Radikalizirat ćemo prosvjede’

Navode kako im je dom prijeko potreban jer dio njih radi, većina ih polaže ispite, a i ako se vrate kućama, postoji mogućnost da prošire virus.

– Ne budu li htjeli razgovarati s nama, radikalizirat ćemo prosvjede. Sa životima studenata nema šale, rekao je student sociologije na beogradskom Filozofskom fakultetu Marko Radić za Danas.rs.

A upravo je ispred tamošnjeg Filozofskog fakulteta jutros nastavljeno okupljanje nezadovoljnih studenata.

Ministar obrazovanja, znanosti i tehnološkog napretka Mladen Šarčević najavio je kako studenti mogu ostati u domovima, no oni takvim najavama ne vjeruju dok ne dobiju službenu odluku.

Pet zahtjeva

Savez studenata Filozofskog fakulteta zatražio je da se ispuni ovih pet zahtjeva: ostanak u domovima, dodatni rok za studente zaražene koronom, besplatni testovi za studente, ostavke članova Sveučilišnog parlamenta (jer, kako kažu, nisu stali uz svoje studente), kao i besplatno liječenje za studente.

– Ako ovo sve ne bude ovo ispunjeno, tražit ćemo da sljedeća godina bude besplatna za sve – najavljuju iz Saveza studenata Filozofskog fakulteta, prenosi Blic.

Portal Direktno tvrdi da su ‘Vučićevi mediji htjeli da uguše prosvjed tako što su objavili lažnu informaciju da je postignut dogovor sa studentima’. Dobar dio tamošnjih medija, naime, tumači kako su prosvjedi dio oporbene politike, dok studenti poručuju da njihov prosvjed nema veze ni s jednom političkom strankom.

Osim u Beogradu, prosvjeduje se i u drugim gradovima Srbije.