Kako je web stranica spasila dva nagla skoka u odraslost?

Luka ima 23 godine i na završnoj je godini studija medijskog dizajna. Napokon počinje zadnji semestar njegovog visokog obrazovanja i više neće morati svaki dan putovati do faksa u drugi grad. Olakotna okolnost je i ta što nema baš više predavanja i od diplome ga dijeli samo izrada i obrana diplomskog. Luka često razmišlja koliko mu je brzo vrijeme prošlo, ali baš u tim trenucima kad sam sebe ulovi ozarena lica, realnost mu uvijek opali šamar. Luka će uskoro početi zarađivati. Luka će se možda odseliti od roditelja. I što je najstrašnije, Luka će najvjerojatnije odrasti.

Njegov najveći strah je sam čin pronalaska posla. Do sad je, tu i tamo, grafički uredio neki studentski časopis i izmontirao tri video spota frendu s uzlaznom glazbenom karijerom. Ali to ništa nije bilo dovoljno ozbiljno i čini mu se da za njega nema mjesta na tržištu rada. Osim tamo gdje treba slagati police. U toj egzistencijalnoj panici Luka nailazi na jednu stranicu preko koje počinje shvaćati da zapošljavanje nije toliko strašna stvar. Tvrtke koje traže zaposlenike se uopće ne čine toliko stroge i nerazumljive i čitanje ponuda poslova tamo mu ne stvara takve grčeve kao preko oglasa zalijepljenih na zgradi burze.

Jednog dana Luka se vraća s kave doma i primjećuje čudnu tišinu u kući. Zna da mu je sestra doma jer joj je škola bila popodne, ali mu je čudno što se to ne primjećuje. Provjerava u kuhinji i po hodnicima je li tu negdje, ali njoj ni traga. Nakon kratke i neuspješne potrage pomalo ravnodušan odlazi u svoju sobu gdje nailazi na nju. Tamara sjedi za njegovim kompjuterom s jednom nogom na stolu i jednom rukom češkajući se po glavi. Luka instantno dobiva slom živaca jer pomišlja što je sve Tamara mogla vidjeti u historyju.

– Što to radiš?, upita vrlo glasno.

Tamara se okreće, nesigurna je li to Luka ili tata. A niti ne može odlučiti što bi joj bilo gore.

– Bok!

– Bok? Što radiš u mojoj sobi na mom kompu bez mog znanja?

– Hmmm… Gledam nešto…

– Što? Reci mi! Zašto to radiš? Mislio sam da smo se dogovorili kad možeš na komp kod mene!, kaže Luka ljuto, ali istovremeno i nesigurno jer ne zna što bi Tamara mogla znati.

– Je l’ ti mogu nešto reći, ali da nikome ne kažeš?, Tamara ga pita sramežljivo.

– Možeš?, odgovara Luka, sada u još većem strahu što je Tamara vidjela ili, još gore, što ga sve Tamara može pitati.

– Pa… Ovaj… Je l’ mogu naći posao samo sa završenom srednjom školom?

Luka osjeti naglo olakšanje, no svejedno mu se sestrino pitanje učini prilično čudno.

– Kako misliš samo sa završenom srednjom školom? Šta nećeš ići na faks?

– Razmišljala sam malo, mislim da ja uopće nisam osoba za studiranje. Radije bih otišla na neke tečajeve i naučila neke nove i drugačije stvari nego još pet godina provela za knjigom.

– Ok, a što bi ti?

– Hmm… Ne znam ni što mogu s grafičkom… Što mogu?

– Ah, ne znam ja. Da sam znao prije možda ne bih ni upisivao faks!, kroz šalu odgovori Luka.

U tom trenutku Luka pogleda na računalo da vidi što je zapravo Tamara radila. Još veće olakšanje je osjetio kada je vidio da je ona na stranici Career Centra preko njegovog profila pregledavala poslove koji se nude.

– Joj baš si smotana. Mogla si napraviti vlastiti profil pa si možeš potpuno sve prilagoditi sebi. Vidiš da sam ja već unio neke svoje podatke pa mi na temelju toga pokazuje. Uostalom, kad ti misliš to reći starcima?

– Kad nađem posao!, dovitljivo će Tamara.

– Baš si luda! Hoćeš da tebi napravimo profil?

– Šta se to može?

– Pa naravno! Onda uneseš svoje interese, vještine i ostale podatke, a stranica te usmjerava prema idealnim poslovima. Možeš proći i neka testiranja pa da oni vide u čemu si dobra.

– Ajme! Pa super! I onda kad nađem posao ću reći starcima da neću ići na faks, ali da to nema veze jer ću pronaći dobar posao, zar ne?, upita Tamara radoznalo i pomalo nestrpljivo.

– Pa… To nije uopće nerealna situacija! A reći ću ti i još nešto. Skužio sam i da stari preko toga traži nekog developera.

___________________________________________________________________________________________________

Native članak nastao je u suradnji srednja.hr native studija i Career Centra

Odgovori