Pretraga

World Skills Croatia 2019 je odlična platforma za kreativnost srednjoškolaca

A- A+

World Skills Croatia 2019 natjecanje je koje okuplja strukovne srednje škole kako bi pokazali što najbolji učenici mogu u raznim disciplinama. Kreativne discipline su pozitivno iznenadile veliki broj posjetitelja na dosad neviđenom događaju u Hrvatskoj.

World skills Croatia | foto: Sara Klanjčić | srednja.hr

Discipline koje možete vidjeti su izrada modnog proizvoda, dizajn obuće i kožne galanterije, modni dizajn i tehnologija, cvjećarstvo, a uz to još puno njih koje će vas vizualno zainteresirati i uživat ćete u razgledavanju dok učenici ispunjavaju svoje zadatke .  Mladi kreativci su na nacionalnom natjecanju strukovnih škola odradili odličan posao. Predstavili su proizvode koji na razini onih na tržištu danas i zato vjerujem da su svi posjetitelji impresionirani jer su nam kreativne snage, koje su tek krenule ovim putem, daleko naprednije nego što bi to itko očekivao. Ono što je tužno u svemu tome jest da ljudi u Hrvatskoj ne cijene dovoljno kreativan rad pa tako mladi često ne ispune svoj potencijal zbog tržišta koje im to ne dopušta. Upravo zato je World Skills Croatia odlična inicijativa koja će osvijestiti ljude o važnosti razvijanja lokalnog kreativnog tržišta i promovirati mlade talentirane ljude.

Modni dizajn i tehnologija

Izdvojeni članak

Ovi srednjoškolci će vam jednog dana slagati cvijeće za najvažnije događaje u vašim životima

Ono što je stvarno pohvalno za strukovne škole jest da zadatke koji učenici dobivaju ih pripremaju za stvarni svijet i uključuju ih u proces poslovanja od samog početka do kraja.

Tako su za modni dizajn i tehnologiju dobili temu “Regoč” koju su morali istražiti, razviti brend, ime, dizajnirati etiketu i sašiti mini kolekciju. Iz kolekcija je vidljivo da su natjecatelji uložili puno truda u njih i izradili ih bez ikakvih mana pa nam je lako zamisliti se u odjeći koju su stvorili i nadamo se da ćemo to jednog dana i moći jer ove kreativce čeka blistava budućnost ako ovako nastave.

-Učenici se natječu u timovima, svaki tim se sastoji od dva učenika. U 2 dana koliko traje natjecanje moraju nacrtati tehničke crteže haljina te ih zatim izrađuju, rekla nam je učenica iz Obrtničke škole Požega.

Zanimljivo je da svaka škola domaćin ima štand na kojem možete isprobati svoju vještinu. Možete isprobati tkanje, crtanje modnih crteža, izrada cvjetnog nakita, revera i velik broj drugih zanimljivih stvari.

World skills Croatia | foto: Sara Klanjčić | srednja.hr

WorldSkills Croatia 2019.| foto: Marko Matijević/srednja.hr

World skills Croatia | foto: Sara Klanjčić | srednja.hr

Smotra radova učenika s teškoćama

World skills Croatia | foto: Sara Klanjčić | srednja.hr

Smotra za učenike s teškoćama predstavila je kreativne radove kao predmete izrađene od motanog papira i tekstilne šarene proizvode.

Učenice Melania i Nikolina Horvat objasnile su mi proces stvaranja košarica i ukrasa od motanog papira.

– Sve što vam treba su štapići za ražnjiće, papiri od kataloga, novina itd. i drvofix. Zamotajte papir pomoću ražnjića, kada ih zamotate ih možete tkati u predmete. Nakon tkanja ih premažite drvofixom kako bi učvrstili predmet i spremni su za korištenje, kažu.

World skills Croatia | foto: Sara Klanjčić | srednja.hr

World skills Croatia | foto: Sara Klanjčić | srednja.hr

Osim navedenog, pogledajte galeriju i drugih kreativnih izložaka.

Copy link
Powered by Social Snap