Pretraga

XVI. gimnazija pobijedila na Slagalici s vizijom razvoja vijeća učenika

A- A+

Organizator Slagalice, portal srednja.hr, pred učenike je stavio nimalo lak zadatak – viziju razvoja vijeća učenika u Hrvatskoj. U ovoj kategoriji konkurenciju su pomele učenice XVI.gimnazije u Zagrebu.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Splitska učenica pokorila Slagalicu: Marijina igrica za INA-u oduševila je i žiri i protukandidate

Kao i u ostalim kategorijama, tri tima su pred auditorijem od 60 ljudi predstavljala svoju viziju razvoja učeničkog vijeća. Žiri portala srednja.hr imao je težak zadatak izabrati tri najbolja projekta koja odskaču od drugih i daju realno rješenje za popularizaciju i razvoj vijeća učenika. Posebno se istaknuo tim iz Gimnazije Sisak koji je za svojim rješenjem posegnuo ‘outside of the box’ i umjesto da pristupi zadatku kroz hrpe papirologije, oni su posegnuli za kamerom.

‘Jer posljednji komad slagalice – to ste vi!’

Drugo mjesto pripalo je Karli Bujger, Lei Blažević i Ani Majnerić iz Gimnazije Sisak pod mentorstvom profesorice Blaženke Slovenec koja je ove godine imala najviše timova u finalu. Djevojke su osvojile drugo mjesto s videom koji pokazuje što učeničko vijeće može napraviti za svoje učenike i zajednicu. U šestominutnom filmu djevojke nas provode kroz razne aktivnosti i afinitete koje učenici imaju te pokazuju kako učeničko vijeće može biti most između njih i zajednice.

– Zanimalo nas je zašto smo kao škola toliko odvojeni od zajednice i što bi se dogodilo kada bi prešli te granice i sa svojim talentima i željama pomogli jedni drugima i zajednici. Učeničko vijeće je odlično tijelo koje može pokrenuti to prelaženje jer svojim djelovanjem može olakšati stvaranje komunikacije između škole i zajednice, rekla nam je Ana.

Pod mentorstvom profesorice Jelene Beroš u finale su dospjele i Knežević Anica, Knežević Tea i Kartalija Stella iz II. Ekonomske škole Zagreb. Njihova vizija uključuje i dvije nove funkcije – junior i senior menadžera koji bi povezali učenike, učenička vijeća i ministarstvo na svim razinama i tako poboljšali komunikaciju i ubrzali rješavanje problema. Trećim mjestom nisu zadovoljne ali to ih neće spriječiti da stečenim iskustvom poboljšaju učeničko vijeće u svojoj školi za koje kažu da “pluta u stagnaciji”.

– U jednu ruku sam sretna, u drugu razočarana. Sretna sam jer sam dogurala do finala, a razočarana jer je žiri spomenuo dio iz moje prezentacije da ga se posebno dojmio i na kraju sam završila na trećem mjestu. Spremale smo se dva, tri tjedna. Prijavit ćemo se i sljedeće godine ako bude zanimljiv zadatak, rekla nam je Anica.

Izdvojeni članak

Sesvetski gimnazijalci na Slagalici imali najbolju digitalnu strategiju za ZŠEM

“Mama, napokon sam uspjela!”

Pobjednice nam dolaze iz XVI. gimnazije Zagreb pod mentorstvom profesorice sociologije Sunčane Lee Kolbezen. Lea Pavlović i Laura Bukvić napredak učeničkog vijeća vide u modernizaciji i prelasku na društvene mreže. Njihov plan je napraviti internet platformu na kojoj će učenici putem računala i aplikacije za pametni telefon moći predlagati promjene i njihova rješenja, prijavljivati probleme te glasovati za njihova rješenja.

Dužnost predsjednika vijeća učenika je onda te probleme i rješenja predstaviti školi ili ministarstvu koji također imaju uvid u ovu platformu. Ono što ovaj plan razlikuje od drugih u natjecanju je to što su djevojke iskoristile projekte koje je MZOS već proveo ili su u tijeku provedbe kako bi postigle svoj cilj moderniziranja učeničkog vijeća. Temeljito provedeno istraživanje, deset stranica detaljnog prikaza istraživanja i plana, projekcija ishoda i mogućnosti provedbe donijele su djevojkama prvo mjesto u velikoj konkurenciji.

– Ovaj zadatak smo izabrale jer je očito da nešto ne valja i da se naš glas ne čuje. Bilo je jako zanimljivo vidjeti koliko naših kolega zna koja su im prava i što je to učeničko vijeće. Sad kad smo dobile potvrdu da naš plan funkcionira, bacit ćemo se i na njegovu provedbu u školi, rekla nam je Lea, buduća studentica politologije koja je svoj govor započela sa zahvalom mami.

Podršku svojim kolegicama i učenicama došli su pružiti i ostali učenici njihove škole, ali i ravnateljica Nina Karković.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap