Pretraga

Za diplomski rad more pretvorio u pivo: ‘Profesori su ga degustirali na obrani’

A- A+

Bivši splitski student Petar Puškarić imao je vrlo inovativan i drugačiji diplomski rad. Uspio je, prvi na svijetu, proizvesti pivo od kvasca kojeg je izolirao iz mora. Na obrani profesori su imali priliku degustirati njegovo pivo, a Petar nam je ispričao kako je došao na tu ideju.

Foto: Petar Puškarić

Morski kukumar‘, ime je piva kojeg je proizveo bivši student s Odjela za studije mora splitskog Sveučilišta, sada diplomirani inženjer Ekologije i zaštite mora, Petar Puškarić u sklopu diplomskog rada. Prvi na svijetu uspio je izolirati kvasaca iz mora i napraviti pivo. Petar nam je u razgovoru ispričao kako je došao na tu ideju, ali i kako je iznenadio profesore na obrani.

– Ideja je nastala tijekom i nakon jednog predavanja iz mikrobiologije mora na Sveučilišnom odjelu za studije mora. Moj mentor, docent Marin Ordulj, i ja smo prije nekoliko godina razgovarali o morskim kvascima te smo došli do ideje da bi se i s morskim kvascima moglo fermentirati pivo. Tada je ostalo samo na ideji do realizacije ideje kroz diplomski rad, rekao je Petar.

‘Problem je bio naći pogodni kvasac za proizvodnju piva’

Iako zvuči komplicirano, kaže kako sama proizvodnja piva nije bila zahtjevna. Uspio je proizvesti nekoliko litara i to kvascem iz Jadranskog mora.

– Veći problem je bio doći do pogodnog kvasca za proizvodnju, odnosno pronaći morski kvasac koji ima sposobnost fermentacije. Trebali smo izolirati kvasac iz mora, dokazati sposobnost fermentacije, determinirati vrstu onih kvasaca koji imaju sposobnost fermentacije te ih uzgojiti i proizvesti pivo, izjavio nam Petar.

Objasnio nam je i kako izgleda postupak izoliranja kvasca za njegovo ‘morsko pivo

– Kvasac se, kao i svi morski organizmi izoliraju tako da se sterilnim bocama uzme određeni volumen mora, u što kraćem vremenu se to more filtrira te se filter papir nasadi na hranjive podloge gdje će nakon nekoliko dana izrasti kvasci. Ovaj dio diplomskog se odradio u laboratoriju Sveučilišnog odjela za studije mora, ispričao je Petar.

Foto: Marin Ordulj

Profesori na obrani degustirali ‘morsko pivo’

Na obrani je iznenadio profesore koji su pivo i degustirali te dobio pohvale te ideje za nastavak razvijanja njegove ideje.

– Pivo je trenutno teško usporediti s ostalima na tržištu, s obzirom na veliki broj stilova koji se danas proizvode. Svakako zahtjeva dodatna istraživanja i preinake u receptu kako bi se dobio najbolji omjer aroma i okusa koji bi zadovoljio nepca potrošača. Pivo je imalo 4,6 posto alkohola, blago kiselkastog okusa i voćnih aroma, objasnio je Petar.

‘Planiramo ovo dići na veći nivo’

Za sada se pivo ne može kupiti, a Petar planira svoj diplomski rad i proizvod dignuti na veći nivo, no za to mu treba više sredstava i opreme.

– Koliko smo mentor i ja pročešljali literaturu, nismo našli da je netko proizveo pivo s morskim kvascem. Samo pivo je skuhano uz pomoć L.A.B. Split pivovare, boce su uzete iz kućne zalihe s obzirom da se bavim i kućnim pivarstvom, a etiketu sam složio sam uz pomoć prijatelja Romana, rekao je Petar.

Ideja za ime piva, ‘Morski kukumar’, došla mu je spontano.

– Više se i ne sjećam točno zašto naziv ‘Morski kukumar’. Vjerojatno mi je pao na pamet za vrijeme dobre zafrkancije pri ispijanju craft piva, izjavio je Petar.