Pretraga

Za jesenski rok ostalo manje od šest tisuća slobodnih mjesta u školama

A- A+

Nakon završetka ljetnog upisnog roka u srednje škole objavljen je popis obrazovnih ustanova i programa u kojima je ostalo slobodnog mjesta za jesen. Ove godine brojka je manja u odnosu na prethodne dvije, tako će učenici imati mogućnost na jesenskom roku popuniti još oko šest tisuća upisnih mjesta.

Foto: Srednja.hr

Završetkom ljetnog upisnog roka u srednje škole, kandidati koji nisu ostvarili pravo na upis ili su bili spriječeni izaći na okončani rok jučer su doznali u kojim obrazovnim institucijama ima mjesta za jesenski upisni rok. Ove godine na državnoj razini nije popunjeno svega 5 849 mjesta, što je znatno manje od prethodne dvije godine kada se brojka kretala oko sedam tisuća. Logično, i ove je godine najviše nepopunjenih mjesta ostalo u Gradu Zagrebu.

Izdvojeni članak

Važni datumi: Jesenski rok upisa u srednje 2014/2015

U Zagrebu preko tisuću slobodnih mjesta

Gledajući po županijama, na ljetnom roku u Gradu Zagrebu nije popunjeno 1 155 upisnih mjesta, a nakon metropole slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 899 slobodnih mjesta.

Što se tiče ostalih županija, shodno broju njihovoj naseljenosti i ponudi škola te programa kretale su se i brojke nepopunjenih mjesta. Drugim riječima nije bilo pretjeranih iznenađenja s upisnim kvotama i njihovim popunjavanjima. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ostalo je 483 mjesta, Osječko-baranjskoj 364 te u Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj po 355 nepopunjenih mjesta. Zagrebačka županija ostavila je za jesenski rok 155 slobodnih mjesta od ukupne upisne kvote.

Izdvojeni članak

Roditelji podnijeli pritužbu MZOS-u koji ne priznaje učenicima bodove te su ostali bez prava upisa XV. gimnazije

Najpopularnije škole i ove godine popunjene na ljeto

Kao što je to slučaj bio svih prethodnih godina, najpopularnije hrvatske škole i ove su se godine do zadnjeg mjesta popunile na ljetnom roku. Stoga na popisu nema ni zagrebačke XV. gimnazije zvane MIOC, kao ni splitske III. gimnazije koja dijeli isti skraćeni naziv.

Popunjena je i trenutno na glasu kao najzahtjevnija V. gimnazija u Zagrebu kao i X. gimnazija. U Tehničkoj školi Ruđer Bošković ostalo svega jedno nepopunjeno mjesto, dok je I. tehnička škola Tesla popunjena.

Mnogim zagrebačkim učenicima omiljena lokacija, Križanićeva u kojoj su smještene četiri srednje škole ostala je bez ijednog slobodnih mjesta. Naime, XIV., VII. i II. te Klasična gimnazija su popunjene do zadnjeg mjesta. 

Cijeli popis škola i programa sa slobodnim mjestima za jesen možeze pogledati ovdje.

Za jesenski rok ostalo manje od šest tisuća slobodnih mjesta u školama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap