Pretraga

Za njih je batina izašla iz raja pa je vraćaju u školu: Đake će disciplinirati s tri udarca po guzi

A- A+

Škola u gradu Hephzibah, u saveznoj državi Georgia privukla je ovih dana pažnju, kako američke tako i svjetske javnosti. Naime, roditeljima su poslali tekst privole u kojem ih informiraju o novoj mjeri kažnjavanja učenika – udaranju batinom po stražnjici.

Batina u školama| Foto: Flickr

Škola inovacija i klasičnih znanosti (The Georgia School of Innovation and the Classics) u Georgiji odlučila se vratiti u prošlost, barem kada je u pitanju provođenje disciplinarnih mjera. Iako u članku 19. UN-ove Konvencije o pravima djeteta stoji kako bi država trebala poduzeti sve ‘zakonodavne, upravne, socijalne i prosvjetne mjere da zaštite dijete od svakog oblika tjelesnog ili duševnog nasilja’, ova škola uvodi fizičko kažnjavanje đaka. Učenike planiraju disciplinirati udaranjem drvenom batinom po stražnjici, a od stotinjak roditelja koji su vratili tekst privole, jedna trećina njih dala je pristanak za to. Oni koji ne žele da se njihovo dijete kažnjava na ovaj način, mogu odbiti potpisati privolu.

Izdvojeni članak

‘Preko klupe čučnem i pomalo šipkicom’: Umirovljenici otkrili kako su i zbog čega sve bili kažnjavani u školi

– Učenik će biti odveden u ured iza zatvorenih vrata. Položit će ruke na koljena ili komad namještaja i drvenom će letvom biti udaren po stražnjici. Učenici će biti udarani nakon trećeg prekršaja. Neće mu smjeti biti zadana više od tri udarca, stoji u tekstu privole za roditelje, prenosi cbsnews.com.

Drvena letva oblika je malog vesla, duga je 60 cm, široka 15 cm i debljine je oko 2 cm. Roditelji će biti obaviješteni kada je njihovo dijete kažnjeno na ovaj način. Kako prenosi spomenuti izvor, ravnatelj kaže kako se reakcije roditelja razlikuju.

– Čuo sam ‘super, bilo je vrijeme, drago nam je da se ovo vraća, nikada se nije trebalo ukinuti’, pa sve do ‘o Bože, ne vjerujem da će se to ponovno činiti’, riječi su ravnatelja Jodyja Boulineaua, koji fizičko kažnjavanje uvodi već od ove školske godine.

Iako, kako smo spomenuli, ova odluka nije u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta, fizičko kažnjavanje u školama legalno je u Georgiji i još 19 drugih saveznih država. Prošle godine tzv. ‘paddling’ vratile su u svoje mjere i tri teksaške škole.

U Hrvatskoj je tjelesno kažnjavanje zabranjeno Obiteljskim zakonom i Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji. Prošle smo godine na portalu srednja.hr proveli i anketu u kojoj smo čitateljima postavili pitanje ‘Mislite li da bi u hrvatske škole trebalo vratiti kažnjavanje batinama?’. U anketi je svoj glas dalo 409 naših čitatelja, a većina, njih 70,66 %, odgovorila je da tjelesno kažnjavanje ne bi trebalo ponovno uvesti u škole.

Copy link
Powered by Social Snap