Pretraga

Za Novu godinu svi u Rim: očekuje se više od 40 tisuća mladih

A- A+


Izdvojeni članak

Besplatna putovanja danas su stvarnost

Ukoliko ne znate gdje proslaviti Novu godinu, a imate želju otputovati, možda je baš Taize susret u Rimu idealna destinacija za vas. Brojna nova poznanstva, iznimno niske cijene putovanja u atraktivnim europskim gradovima i fenomenalna atmosfera na susretima desetaka tisuća mladih sastavni su dio Taize susreta. Taize je međunarodna ekumenska zajednica koja se nalazi u istoimenom selu u francuskoj Burgundiji, a susrete održava svake godine u raznim europskim gradovima.

Susreti koji se već godinama održavaju diljem Europe, ovu godinu bit će u Rimu gdje se očekuje više od 40 tisuća mladih. Putovanja se organiziraju na poticaj Ekumenske zajednice iz Taizea, a svake godine sve više mladih na ovaj način odlazi slaviti Novu godinu.

Zajedništvo ali i upoznavanje druge kulture

Mnogi mladi ljudi danas se nalaze u raznim poteškoćama, nemaju jasne budućnosti i ne znaju kako je izgraditi. Svejedno mnogi žele živjeti otvoreni prema drugima, ali i u pravednijem svijetu u kojem mir postaje zajednički cilj. Upravo ovi susreti promiču zajedništvo mladih, a najveća prednost Taize susreta jest mnoštvo poznanstava koje ostvarite tijekom boravka u stranom gradu.

Prednost ovog putovanja nad svim ostalim je i to što je većina od tisuća mladih smještena u obiteljima, gdje imaju doručak i toplo mjesto za spavanje, što im je besplatno.

Zbog toga se mladi upoznaju s domaćinima i u razgovoru s njima i boravku u njihovoj kući upiju kulturu i mentalitet drugog naroda na najbolji način. Iako su kontakti s domaćinima rijetki, jer svi ‘taizeovci’ samo spavaju u svojoj obitelji domaćina, svejedno postoje trenutci navečer kad obično sjednu i porazgovaraju s gostoprimcima.

Izdvojeni članak

Volunteers For Peace – putovanje i zabava uz volontiranje u inozemstvu

Studentica bila u Bruxellesu, Ženevi, Rotterdamu…

Studentica Matea već par puta je išla na Taize susrete, a sve je počelo 2006. godine kad je Taize susret bio u Zagrebu i njena obitelj je ugostila mlade Litvanke.

– Kod nas su došle tri djevojke iz Litve s kojima sam se družila i prvi puta vidjela kako taj susret izgleda. Bila sam oduševljena pa sam 2007. godine otišla s prijateljicama na susret u Ženevu u Švicarskoj, prisjeća se Matea.

Osim Ženeve, ova studentica bila je i u Bruxellesu i Rotterdamu, koji joj je ostao u najljepšem sjećanju. – Bili smo smješteni u odličnoj obitelji, upoznali smo super ljude s kojima smo išli i na izlet u Amsterdam, ispričala je.

Brojna nova poznanstva, bogato iskustvo i jako niska cijena putovanja

Matea smatra da je najveća prednost Taizea niska cijena putovanja, organiziran smještaj u obiteljima ili dvoranama, te osigurana hrana i prijevoz. Kaže kako je odlično što se susreti nekad odvijaju u nama dalekim europskim gradovima koji su nam inače preskupi i ne bismo ih vidjeli.

 – Ovaj tip putovanja je poseban jer se cijelo vrijeme proteže taj osjećaj zajedništva, upoznajete stalno nove ljude, obitelj domaćina vam gotovo uvijek priraste srcu, a vi sami napunite baterije za izazove u novoj godini, zaključila je Matea.

Jedva čeka Staru godinu kako bi saznala koja će biti Taize destinacija na Novu godinu 2013. / 2014. , a potajno se nada Francuskoj ili Španjolskoj.
Iako je ovo putovanje s katoličkim prefiksom, svi su dobrodošli, a prijave i informacije obično možete dobiti u svojoj župi.

Bitno je napomenuti da su sve radionice na Taizeu fakultativne, pa se ne morate bojati da će vas dočekati strogi vojnički raspored. Sve ovisi o vašoj volji i interesu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap