Pretraga

Za učenike u obrtničkim zanimanjima osigurano 2.000 stipendija

A- A+

Ministarstvo poduzetništva i obrta ovaj je tjedan objavilo javni poziv za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima. Za srednjoškolce je osigurano ukupno 18.000.000 milijuna kuna, odnosno 2.000 stipendija.

foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr

Učenici obrtničkih škola mogu osigurati 750 kuna mjesečno za razdoblje od 1. rujna 2016. do 31. kolovoza 2017. godine. Srednjoškolac koji nije ponavljao razred, ima prosjek veći od 2,5 te se obrazuje za deficitarno obrtničko zanimanje za sljedeću će školsku godinu dobiti 9.000 kuna stipendije.

S obzirom na to da je iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna za mlade obrtnike izdvojeno ukupno 18.000.000 kuna, ispada kako će Ministarstvo poduzetništva i obrta ove godine podijeliti 2.000 stipendija.

Za obrtnike duplo veći iznos nego li prošle godine

Duplo veći iznos nego li prošle godine većinom je osiguran iz Europske unije (85 posto), a potpore se odobravaju za srednjoškolce koji se obrazuju za autolakirera, autolimara, automehatroničara, bravara, dimnjačara, elektroinstalatera, fasadera, galanterista, instalater grijanja i klimatizacije, instalatera kućnih instalacija, konobara, krojača, krovopokrivača, kuhara, mesara, pekara, plinoinstalatera, slastičara, stolara, tesara i vodoinstalatera.

Stipendija će se dodjeljivati i za druga obrtnička zanimanja koja na svom području, područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredi kao deficitarna.

Izdvojeni članak

Na otocima učenici neće u konobare, iako je to deficitarno zanimanje

Prosjek ne smije biti manji od 2.50

Prijaviti se mogu redoviti hrvatski učenici koji imaju prosjek ocjena završnog razreda osnovne škole (ako su prvi razred), odnosno prethodno završenog razreda srednje škole minimalno 2,50.

Ako savladavaju nastavni program bez ponavljanja razreda, obrazuju se za gore navedena zanimanja te nisu korisnici potpora za školovanje iz drugih izvora.

Rok za podnošenje prijava je od 1. rujna 2016. godine do 14. listopada 2016. Više detalja i sve potrebne obrasce za prijavu možete pronaći na ovoj poveznici.