Pretraga

Zabrinjavajuće brojke: Polovicu od 22.000 mladih u Zagrebu muči osjećaj tuge i praznine

A- A+

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 22.000 zagrebačke djece pokazalo je kako ih 14% ima izražene simptome posttraumatskog stresnog poremećaja, dok zabrinutost od neuspjeha osjeća preko 60% mladih. Skoro polovicu njih muči osjećaj tuge i praznine.

Foto: Unsplash

Grad Zagreb predstavio je rezultati probira na teškoće mentalnog zdravlja djece i mladih. Projekt su proveli u suradnji sa stručnjacima Povjerenstva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba i svih osnovnih i srednjih škola u Zagrebu.

Probir je, otkrila je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, rađen na preko 22.000 djece, za koju su roditelji ispunili upitnik.

– Rezultati govore kako 9% djece ima značajna povišenja na skalama anksioznosti i depresivnosti, ili na obje skale, a 14% djece ima posttraumatsku simptomatologiju, što znači da su im izraženi simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja, kazala je Buljan Flander.

U većem riziku djeca koja još nisu oboljela

Istaknula je da, ako gledamo simptome anksioznosti i depresivnosti, vidimo da su brige mladih u ovom periodu značajno potencirane.

– Socijalna anksioznost, zabrinutost od neuspjeha preko 60%, osjećaj tuge i praznine 48%, zabrinutost za sigurnost članova obitelji i strah od boravka samog kod kuće. Ovo je nešto što nama zaista može poslužiti kao putokaz, što našoj djeci treba, kakvu dodatnu podršku trebaju, poručila je Buljan Flander.

Istraživanje je pokazalo i kako su u većem riziku od promjena mentalnog zdravlja djeca koja iščekuju oboljenje nego ona koja su već oboljela.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić naglasio je da se na djecu u javnom prostoru često, i to nepravedno, stavlja teret odgovornosti, zbog čega ona mogu patiti od osjećaja krivnje.

– Provlači se teza da su djeca asimptomatski prenositelji virusa i odgovorni za potencijalno oboljenje pa i smrt svog djeda, no to je u osnovnoj školi svega 1, a ju srednjoj 2%. Apeliram da prestanete iznositi takve tvrdnje, rekao je Lovrić.

‘Djeci moramo moći pomoći’

Privremena gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević ispričala je kako je pokojni gradonačelnik Milan Bandić, još prije potresa, njoj i profesorici Buljan Flander rekao da okupe stručnjake i naprave istraživanje jer će lockdown ostaviti posljedice na mentalno zdravlje djece.

– Pitanje je i koliko su roditelje ove djece imali snage pomoći im da prebrode te situacije jer su cijele obitelji pogođene tragedijama, kazala je gradonačelnica. Poručila je kako sva znanja koja imamo treba staviti na jedno mjesto kako bi djeci uvijek mogli pomoći.

PROUČITE PUBLIKACIJU:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu ili ga preuzmite ovdje.

Zabrinjavajuće brojke: Polovicu od 22.000 mladih u Zagrebu muči osjećaj tuge i praznine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap