Pretraga

Zabrinjavajuće: Što se događa u tijelu kada popijete Coca Colu

A- A+

Iako ste mnogo puta čuli kako trebate izbjegavati gazirana pića, poglavito popularnu Coca Colu, vjerojatno su se mnogi od vas oglušili na ta upozorenja. Vjerojatno vam nije poznato zašto biste je točno trebali izbjegavati, pa donosimo detaljan opis procesa koji se događaju u tijelu kada popijete gazirano piće.

Gazirana pića, iako popularna, okarakterizirana su kao iznimno nezdrava za ljudsko tijelo. Iako ste to mnogo puta čuli, vjerojatno ste se oglušili na upozorenja te takve napitke konzumirate i dalje zato jer su ukusni. Donosimo stoga detaljan proces koji se događa u tijelu nakon što popijete bilo koje gazirano piće, a koji je opisao portal True Activist.

Izdvojeni članak

Iznenađujuće je za što sve Coca-Cola može poslužiti

U jednoj limenci ima deset žlica šećera

U jednoj limenci gaziranog soka od 0.33 litre nalazi se deset žlica šećera, što je sto posto od preporučenog dnevnog unosa, koji kola vašim tijelom. Da ste primjerice na prazan želudac pojeli deset žlica šećera vjerojatno biste povraćali od silne slatkoće, no zbog utjecaja fosforne kiseline, taj sadržaj svejedno uspijevate zadržati u tijelu. Razine šećera u tijelu rastu, a jetra sav taj šećer pretvara u masnoće. Budući da ga je vrlo mnogo, znajte da jetra u tom slučaju sada ima mnogo posla za obaviti.

Slični efekti kao kod droge

Nakon 40 minuta tijelo je već apsorbiralo kofein koji se nalazi u gaziranom napitku, zbog čega se zjenice šire, a raste i krvni tlak, zbog čega jetra u krvotok otpušta još više šećera. Nakon 45 minuta razina dopamina u tijelu već je višestruko povećana, što stimulira centar za zadovoljstvo u mozgu. Dovoljno je spomenuti da na isti način funkcionira heroin i većina droga.

Izdvojeni članak

Saznajte od čega se sve sastoji Coca-Cola

Nagli pad šećera i povećanje nervoze

Sat vremena nakon što ste u orgazam unijeli gazirani sok, fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva, što pruža metabolizmu dodatni poticaj. Tome pomažu velike doze šećera i umjetnih zaslađivača, koji također povećavaju urinarno izlučivanje kalcija.

Kad se sve te stvari u vašem tijelu odviju, osjetit ćete nagli pad šećera, što može rezultirati živčanošću i nervozom. Sumnjamo da će vas ovo spriječiti da ikad više konzumirate Coca Colu i slične pripravke, no smatramo da je bitno da barem znate kako djeluju na vaše tijelo.

Copy link
Powered by Social Snap