Pretraga

Zabrinjavajući podaci: ‘Zapušteno’ sve više hrvatske djece i tinejdžera

A- A+

Udruga Breza upozorava da je sve više djece s premalo roditeljske brige i podrške te je krajem prošlog mjeseca zbog tog negativnog trenda pokrenut projekt pod nazivom Moć promjene mladih. Tokom njegove provedbe educirati će se tinejdžeri i njihovi roditelji koji su u sustavu udruge zbog lošeg roditeljstva.

www.lazygirls.info

Pokrenut je projekt Moć promjene mladih čiji bi tečaj roditeljstva zbog zapostavljanja vlastite djece trebao pohađati svaki drugi roditelj osječkih tinejdžera, piše Glas Slavonije.

Izdvojeni članak

Čak 28 tisuća tinejdžera u Hrvatskoj zlostavlja svoje roditelje

Zbog prevelike zaposlenosti njihovih roditelja sve više tinejdžera živi praktički sama i bez podrške te im se često dopušta da donose odluke koje nisu primjerene njihovoj dobi. U takvoj situaciji ona su često bez kontrole i kućnog odgoja što uzrokuje poremećaje u njihovom ponašanju.

– Ako za primjer uzmemo jedan završni razred osnovne škole od 30 učenika, slobodno možemo reći da je u njemu njih petnaestero zapušteno. Pritom pod ‘zapuštene’ ne mislim na djecu koja su gladna ili prljava, već na onu koja žive praktički bez roditeljskog nadzora, izjavila je za Glas Slavonije Snježana Kovačević koja za Udrugu prati, koordinira i razvija EU projekte.

Izdvojeni članak

Dva od tri Hrvata s roditeljima žive do 30-te

Zbog tog zabrinjavajućeg trenda Breza je krajem prošlog mjeseca pokrenula projekt Moć promjene mladih u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Osijek i Vukovar, Domom za odgoj djece i mladeži Osijek i udruženjem Djeca prva iz Zagreba. Njegov je cilj edukacija mladih i roditelja za koje se pokaže da su u njihovu sustavu upravo zbog lošeg roditeljstva.

– Za roditeljstvo nikoga od nas nije nitko pripremio. Roditeljske se vještine istovremeno uče i primjenjuju, što danas čini sve manje roditelja. Stoga ćemo nastojati naučiti roditelje da se moraju uključiti u život svoga djeteta, postaviti im jasne granice te ih poticati na aktivnosti. Učit će i da utrka za novcem nije toliko važna i da djeca trebaju puno više od materijalnog, zaključila je Snježana.