Pretraga

Zadarski MIOC ove je godine morao odbiti skoro 400 učenika: Školu su upisali samo oni koji su imali sve petice

A- A+

Navala učenika na gimnazije svake je godine sve veća, pa se bodovni prag za upad u škole konstantno povećava. Gimnazija Franje Petrića u Zadru, ove je godine morala odbiti čak 385 učenika. U školu su upali samo oni koji su imali sve petice.

foto: Facebook/Gimnazija Franje Petrića

Zbog navale učenika u gimnazije, neke su se škole odlučile na uvođenje prijemnoga ispita. Možda će to uskoro morati učiniti i zadarski MIOC – Gimnazija Franje Petrića, s obzirom na ovogodišnju situaciju u kojoj je navala odlikaša dosegla svoj vrhunac.

Izdvojeni članak

10 zagrebačkih srednjih škola koje upisuju najbolji učenici

Ova srednja škola učenicima nudi dva smjera: opći i prirodoslovno-matematički. Prema pisanju Zadarskog lista, ove godine bilo je 267 prijava za opću gimnaziju, a mogli su primiti 42 učenika, dok su za prirodoslovno-matematičku gimnaziju bile 164 prijave, od kojih su primili također 42 učenika (dva razreda s 21 učenikim po smjeru). U konačnici su morali odbiti 385 učenika zbog bodovnog praga koji se posljednjih godina počeo nevjerojatno podizati.

Učenici koji su imali samo jednu četvorku nisu se uspjeli upisati. Oni koji su imali 79,76 bodova od maksimalnih 80, odnosno dvije četvorke od 5. do 8. razreda, nisu upali, piše Zadarski list.

– Bili smo u šoku. Jedan učenik je 7. i 8. razred imao sve petice iz predmeta koje mi bodujemo, ali mu je prosjek 5. razreda bio 4.83 i 6. razreda 4.93 (s obzirom da se računa ukupan prosjek 5., 6., 7. i 8. razreda, plus bitni predmeti). I zato nije uspio prikupiti bodove za upad, kazala je ravnateljica Blanka Pedišić za spomenuti izvor.
Copy link
Powered by Social Snap