Pretraga

Zagreb bogatiji za start-up konferenciju namijenju studentima i srednjoškolcima

A- A+

Zagreb je postao bogatiji konferenciju namijenjenu studentima i srednjoškolcima pod imenom Faks-up u organizaciji Visoke škole za informacijske tehnologije. Naglasak je tijekom cjelodnevnog događaja bio na promoviranju start-up kulture, programima financiranja te sudjelovanja u inkubatorima i akademijama razvoja koji pomažu mladima.

Organizator Faks-up konferencije su Centar karijera i Inovacijsko razvojni centar Visoke škole za informacije tehnologije, koji je upisao devetu generaciju studenata i broji 540 studenata.

Mentorski sustav za razvoj ideja studenata

– Studenti tijekom izrade seminarskih radova ili diplomskih radova imaju dosta dobrih ideja koje nadilaze ne samo završne radove stručnih studija, nego i fakulteta pa možda i više. Često se dogodi da student ne vidi vlastiti rad kao interesantnu ideju i mi nastojimo ukazati na dvije stvari. Prvenstveno da mu ukažemo kako je riječ o ideji koja bi u komercijalnom smislu mogla biti interesantna, a u drugom dijelu da se napravi poslovni model te ideje, rekao je dekan Vsitea Milorad Nikitović.

Studentima je potreban takav sustav jer prema podacima Eurostata smo visokom petom mjestu po potencijalu ideja, ali imamo slabu učinkovitost što govori da mladi trebaju pomoć u realizaciji. Podaci govore da 0,1 posto investicija u start-upove podiže BDP gospodarstva do 1,5 posto.

Brojni mladi posjetili konferenciji

Među brojim mladima koji su posjetili konferenciju bio je drugoplasirane s prve Ideje godine Matija Matija, sadašnji student FER-a. Pridružili su mi se ovogodišnji trećeplasirani Borneo Culović, Ivan Bukvić, Tomislav Jug i Patrik Pongrac, učenici Elektrotehničke škole Zagreb

Velika podrška institucija za razvoj novih ideja

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah nije krila svoje oduševljenje s mladima

– HZZ se mora otvoriti prema mladima pa smo zato otvorili i kanale na društvenim mrežama. Svaka druga osoba koja se zaposli preko zavoda je mlada osoba što govori da poduzetnici žele mlade.

Na konferenciji je prisustvovala i predstavnica Ministarstva poduzetništva i obrta Antonija Mršić koja je naglasila ulogu ministarstvu u razvoju projekta mladih.

– Pametne ideje iz garaža poput Facebooka trebaju pomoć od početka kako bi izrealizirali svoje projekte. Ministarstvo surađuje sa Zagrebačkim inkubatorom poduzetništva, a pomoglo je i Rimac Automobilima, Agriviju, Photomathu, Mash.me dok su još bili manje tvrtke, rekla je načelnica Službe za inovacije, intelektualno vlasništvo i nove tehnologije Antonija Mršić

Tehnološki park otvoren za mlade s idejama

Od ideje treba proći još puno faza do razvoja, a mladi s dobrim idejama se mogu javiti u Tehnološki park. Kroz park je prošlo 60 tvrtki, a trenutačno ih se nalazi 16 u različitim fazama razvoja.

– Studenti koji dođu s idejama često su prijatelji i bitno je odmah podijeliti uloge, a ne nakon dvije godine razvoja projekta kada možda stigne prvi kapital, poručila je Tamara Didak iz Razvojne agencije Grada Zagreba.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap