Pretraga

Zagreb najesen dijeli stipendije za 24 zanimanja: Dosad su bile 39.000 kn, ali to se možda mijenja

A- A+

Gradski ured za demografiju u Zagrebu učenicima i studentima dodjeljuje stipendije u pet kategorija. Jedna od njih su i stipendije za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. Lista od 24 zanimanja za koja će dodjeljivati stipendija u 2021./2022. već je objavljena. No, nije poznato hoće li iznos za trogodišnje razdoblje ostati 39.000 kuna, ili će se on mijenjati s obzirom na uštede koje najavljuje nova gradska vlast. Iz Grada nam potvrđuju da će se provesti analiza svih stipendija i u sklopu toga i razmotriti potrebe za izmjenama uvjeta.

Foto: Srednja.hr

Još u svibnju ove godine privremena gradonačelnica Zagreba Jelena Pavičić Vukičević potpisala je zaključak koji sadrži listu deficitarnih obrtničkih zanimanja za koje učenici u 2021./2022. mogu dobiti gradsku stipendiju.

Stipendiraju se 24 deficitarna obrtnička zanimanja

Kroz natječaj koji se raspisuje nakon što krene nastava, stipendija će se u idućoj godini dodjeljivati učenicima prvih razreda koji su upisali sljedeća zanimanja: alatničar, armirač, autolakirer, autolimar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, elektroničar-mehaničar, fasader, instalater kućnih instalacija, keramičar – oblagač, krojač, krovopokrivač i izolater, ličilac – soboslikar, mesar, monter suhe gradnje, pekar, plinoinstalater, podopolagač, staklar, tesar, tokar, vodoinstalater i zida.

Prijašnjih godina stipendija za deficitarna zanimanja dodjeljivala se za deset mjeseci školske godine i za učenike prvog razreda iznosila je 1.000 kuna mjesečno. Učenici su mogli nastaviti koristiti stipendiju do kraja trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja pod uvjetom da prvi i drugi razred srednje škole za koji su stipendirani završe s najmanje ocjenom dobar. Stipendija za učenike drugog razreda, iznosila je 1.300 kuna mjesečno, a za učenike trećeg 1.600 kuna. Ukupno, dakle, učenici su kroz sve tri godine mogli dobiti čak 39.000 kuna.

No, zbog velikih minusa u proračunu grada nova gradska vlast i gradonačelnik Tomislav Tomašević najavili su uštede. Pa se nameće pitanje i hoće li se mijenjati iznosi gradskih stipendija te uvjeti njihove dodjele.

Kategorije stipendija u Zagrebu

Ured za demografiju Grada Zagreba u svojoj nadležnosti ima provedbu pet vrsta stipendija:
– Stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost,
– Stipendiju Grada Zagreba za nagrađene učenike srednjih škola na međunarodnim natjecanjima,
– Stipendiju Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine,
– Stipendiju Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva i
– Stipendiju Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za medicinske sestre/tehničare opće njege.
Osim stipendija koje su u djelokrugu Ureda za demografiju, Grad Zagreb dodjeljuje i Stipendije za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa te Stipendije za učenike i studente s invaliditetom, koje su u nadležnosti Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Provodit će se analiza stipendija

Iz Gradskog ureda za demografiju kažu nam kako Grad Zagreb i ove godine planira raspisati natječaje za stipendije u rokovima predviđenima odlukama. Ipak, kažu, prije raspisivanja novih natječaja provest će analizu stipendija. U sklopu toga razmotrit će se i potrebe za izmjenama uvjeta dodjele tih stipendija.

Na potpitanje hoće li se u nekoj od kategorija stipendija mijenjati pravilnici dodjele i kojoj, iz Gradskog ureda za demografiju odgovaraju:

– Trenutno to ne možemo ni potvrditi ni opovrgnuti. Ukoliko se odlučimo za izmjene odluka, javnost će biti pravovremeno obaviještena i uključena u savjetovanje oko mogućih izmjena. Naime, svaka izmjena općih akata Grada Zagreba, u koje spadaju i odluke o stipendijama, podliježe provedbi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, piše nam u odgovoru pročelnica Ureda za demografiju, Mila Jelavić.

Lista zanimanja koja će se stipendirati najesen neće se mijenjati

Dodatno pitanje koje smo poslali u Gradski ured glasilo je i hoće li se mijenjati iznosi stipendija, konkretno nas je zanimalo koliko će iznositi ove, stipendije za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. Konkretan odgovor nismo dobili.

– Kao što smo prethodno istaknuli, svaka izmjena općih akata Grada Zagreba obvezno prolazi kroz javno savjetovanje bez obzira koji segment odluke se mijenja (uvjeti, obveze, iznosi) te će o svim eventualnim promjenama javnost biti pravovremeno obaviještena, piše u odgovoru kojeg potpisuje pročelnica Jelavić.

Ipak, naglašava, zaključak s listom deficitarnih zanimanja koja će se stipendirati u 2021./22., a kojeg je potpisala bivša privremena gradonačelnica Pavičić Vukičević, donesen je u skladu s odredbama iste i obvezujući je za provedbu natječaja u rujnu 2021. godine.

– Ističemo da Grad Zagreb već dugi niz godina potiče mlade ljude na obrazovanje izdvajajući znatna proračunska sredstva za stipendiranje učenika i studenata. Grad Zagreb izdvaja se u Republici Hrvatskoj po ulaganjima u stipendiranje učenika i studenta, kako po iznosima stipendija, tako i po broju dodijeljenih stipendija. Primjerice, mnogi od dosadašnjih zagrebačkih stipendista stipendije za izvrsnost ugledni su sveučilišni profesori, znanstvenici i istaknuti javni djelatnici. Važnost obrazovanja, kao i kontinuitet istog, od posebnog je značaja za Grad Zagreb budući da stipendiranje učenika i studenata predstavlja ulaganje u budućnost razvoja Grada Zagreba, ističe Jelavić.

U nastavku se nalazi lista deficitarnih obrtničkih zanimanja za koja se u Zagrebu najesen dodjeljuju stipendije. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [304.46 KB]

stipendije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap