Pretraga

Zagreb pod opsadom 600 mladih iz čak 65 zemalja: Pod budnim okom 100 sudaca, došli odmjeriti snage u debatiranju

A- A+

U posljednjih desetak dana, Zagreb je domaćin jednom od najvećih međunarodnih natjecanja koje je imao prilike ugostiti. 600 mladih iz čak 65 zemalja diljem svijeta okupilo se u hrvatskoj metropoli kako bi deset dana debatirali u sklopu Svjetskog debatnog prvenstva. Debatira se na osam debatnih teza, sudionici sudjeluju u ukupno 276 debata na engleskom jeziku, a sve to pod budnim okom više od 100 certificiranih međunarodnih sudaca.

Svjetsko debatno prvenstvo 2018. | Foto: Facebook Hrvatsko debatno društvo

Prema broju nacija, Svjetsko debatno prvenstvo jedan od najvećih međunarodnih događaja ikad održanih u Zagrebu. Volonteri Hrvatskog debatnog društva za ovaj su se događaj počeli pripremati prije dvije godine, kada je predstavljena kandidatura za domaćina 2018., a sve kulminira upravo ovih dana, kada se u Zagrebu okupilo više od 600 mladih iz čak 65 zemalja kako bi se natjecali u debati.

Izdvojeni članak

Veličanstvena petorka: Debatna repka na Svjetskom prvenstvu na Baliju ostvarila dosad najbolji rezultat za Hrvatsku!

Sutra finale prvenstva

Od 17. do 27. srpnja sudjeluju u ukupno 276 debata na engleskom jeziku pod budnim okom više od 100 certificiranih međunarodnih sudaca. Natjecanje je trenutačno u četvrtfinalnoj fazi u kojoj se sučeljavaju reprezentacije: Indija-Bangladeš, Singapur-Novi Zeland, Australija-Kina te SAD-Engleska. Danas su na rasporedu i polufinalni susreti, a sutra slijedi veliko finale.

Hrvatsku je predstavljala peteročlana reprezentacija u sastavu Nika Ćavar (XVI. gimnazija, Zagreb), Marko Kasun (XV. gimnazija, Zagreb), Maja Roglić (V. gimnazija, Zagreb), Lorena Serdarević (XV. gimnazija, Zagreb) te Alma Džafić (II. gimnazija, Zagreb), uz trenerice Ivonu Anić i Mariju Jarnjak.

Hrvatskoj repki nedostajala jedna presuda u njihovu korist za prolazak u eliminacijska kola

Izdvojeni članak

Dvojica zagrebačkih studenata s PMF-a i FER-a najbolji su debatanti u Europi

Naša repka ‘sukobila’ se s s Kanadom, Tanzanijom, Latvijom, Singapurom, Njemačkom, Australijom, Čileom i Litvom. Ukupni saldo za Hrvatsku bile su četiri pobjede i četiri poraza što znači da je reprezentaciji nedostajala jedna presuda u njihovu korist za prolazak u eliminacijska kola.

Reprezentacija tako nije uspjela ponoviti prošlogodišnji uspjeh sa Svjetskog prvenstva na Baliju, gdje je prolaskom u eliminacijske runde ostvarila najbolji rezultat Hrvatske dosad. Prošlogodišnja ekipa kući se vratila i s broncom  u kategoriji zemalja kojima je engleski strani jezik, a nisu izostali ni pojedinačni uspjesi. O prošlogodišnjem prvenstvu čitajte OVDJE.

Inače, cilj Svjetskog debatnog prvenstva u Zagrebu jest i kroz promociju debate dovesti ovu aktivnost u 100 novih škola u Hrvatskoj, a zanimljivo je i da će u sklopu prvenstva mladi iz Hrvatske volontirati više do 20.000 sati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap