Zagreb Pride: Po prvi puta u povijesti organiziran Mjesec ponosa

Po prvi puta u povijesti održavanja zagrebačke Povorke ponosa, ove godine organizira se čitavi Mjesec ponosa. Prigodno je započeo povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, a traje do 10. lipnja kada će se gradom prošetati i sama Povorka. U naredna četiri tjedna, Zagreb Pride ponudit će različita predavanja, radionice, tribine i druženja u sklopu kojih će se promicati prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj.

Foto: facebook.com/zagrebpride

Svake godine do sada, u sklopu manifestacije Zagreb Pride, održan je Tjedan ponosa. Ove godine, po prvi puta u povijesti, održat će se cijeli Mjesec ponosa. Prigodno je započeo povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije kada je simbolično održan Pozdrav zastavi pred muzejom Mimara, a kroz iduća će četiri tjedna biti organizirane radionice, predavanja, tribine te razna kulturna događanja u suradnji s udrugama koje podržavaju Pride.

Cjelokupna manifestacija će trajati do 10. lipnja, kada će se građani i građanke prošetati Zagrebom u sklopu Povorke ponosa, u znak podrške i promicanja prava LGBTIQ osoba.

Zagreb Pride reagirao na 'U ime obitelji': 'Ovo je diskriminacija'

Ovogodišnji Zagreb Pride: Čak 40 događanja kroz 25 dana

Mjeseca ponosa
U sklopu Mjeseca ponosa, organizatori Zagreb Pridea ponudit će svojim posjetiocima čak 40 različitih događanja u 25 dana održavanja, među kojima se nalaze raznoliki sadržaji.

– U sklopu Mjeseca ponosa odvijat će se razni programi kroz suradnju s kulturnim institucijama, udrugama i inicijativama, a Mjesec završava Povorkom ponosa koja se održava 10. lipnja. Za sve vas smo pripremile/i oko 40-ak događanja kroz 25 dana, s mnoštvom radionica, tribina, partija, druženja, kreativnosti i ponekim novim programima. Ulaz na sva događanja je besplatan, osim za Participaciju, stoji na službenoj stranici Zagreb Pridea.

Kalendar svih predstojećih manifestacija Mjeseca ponosa možete pogledati ovdje, a uz imena radionica, predavanja ili druženja navedene su datumi i lokacije na kojima će se odvijati.

Među najzanimljivijim radionicama bit će organizirana i jedna vezana za samoobranu, odnosno Krav Magu pod simboličnim nazivom ‘Nismo vreće za udaranje’, a glede slične tematike bit će održana i radionica o tome kako odgovoriti na nasilje.

Osim radionica i druženja, tribine su sastavni dio manifestacija od kojih će se sastojati Mjesec ponosa. Između ostalog, zanimljivost je da će i ove godine biti organizirana tribina pod nazivom Mame u MaMi za sve roditelje i roditeljice LGBTIQ osoba, kako ističu na stranici Zagreb Pridea.

Video i galerija slika: Zagrebački Gay Pride 2012.

Veleposlanici u Zagrebu na svoje zgrade izvjesili zastave duginih boja; poslali pismo u kojem traže osudu homofobije u Hrvatskoj

Osamnaest veleposlanstava u Hrvatskoj je izvjesilo zastave duginih boja u znak obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Osim toga, uputili su i pismu javnosti, prenosi Večernji list, u kojem osuđuju sve oblike diskriminacije pa tako i onu na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta, odnosno homofobiju i transfobiju.

– Međunarodni zakon o ljudskim pravima temelji se na ideji da svaki pojedinac ima pravo na ista prava i slobode koje su navedene u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima. Građani svih država, uključujući lezbijke, homoseksualce, biseksualce, transrodne, transseksualne, interseksualne i queer osobe, trebali bi moći živjeti slobodno, bez straha od nasilja ili diskriminacije i tako da ih se ne tretira kao čudake ili građane drugog reda, već igrati važnu ulogu u društvu. Ali zastava duginih boja nije izvješena samo u inat nepravdi. Postavljena je kao proslava raznolikosti i uvjerenja da su naša društva jača ne usprkos našim razlikama već upravo zbog njih, navode u jednom dijelu pisma koje prenosi Večernji.

Odgovori