Pretraga

Zagreb troši ogromne novce na neprovjereno cjepivo za djevojke mlađe od 25 godina

HPV cjepivo nije nužno za sve pripadnice ženskog spola, a to dokazuje činjenica kako prije nekoliko godina to cjepivo nije ni postojalo pa se djevojke i žene nigdje na svijetu nisu cijepile, a broj oboljelih je bio isti. U Hrvatskoj godišnje oboli između 350 i 400 žena od raka vrata maternice, no cjepivo ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju promjena sluznice u vratu maternice koje predstavljaju mjesta za razvoj karcinoma, ali ne nužno i samog karcinoma. Dok HZZO ne izdvaja ni kunu za financiranje ovog cjepiva, Grad Zagreb troši četiri milijuna kuna uz obrazloženje da se svaka ženska osoba od devete do 26. godine treba cijepiti.

Humani papiloma virus je najčešći uzročnik raka grlića maternice, ali uzrokuje i druge zdravstvene komplikacije. Odnedavno se preporučuje HPV cjepivo koje sprječava promjene sluznice u grliću maternice koje predstavljaju mjesta za razvoj karcinoma. Dok se iz gradskog proračuna godišnje izdvajaju četiri milijuna kuna, roditelji i liječnici su skeptični po pitanju učinkovitosti, ali i zabrinuti za štetnost, HPV cjepiva.Zagreb plaća četiri milijuna kuna za cjepivo koje nije nužno

Grad Zagreb godišnje izdvoji 4 milijuna kuna za HPV cjepivo, a kalendar cijepljenja na razini cijele Hrvatske određuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, no javnost je bombardirana raznim liječničkim izjavama kako je HPV cjepivo beskorisno, pa čak može uzrokovati teške bolesti. Zbog tih natpisa brojni roditelji ne žele da im se kćeri cijepe te ignoriraju savjete da svaka ženska osoba od devete do 26. godine treba primiti spomenuo cjepivo.

– HPV cjepivo nije nužno za sve pripadnice ženskog spola, što proizlazi iz podatka da se do prije nekoliko godina, kad cjepivo nije niti postojalo, ni jedna pripadnica ženskog spola nigdje na svijetu nije cijepila tim cjepivom, odgovor je koji smo dobili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Također su objasnili kako je učinkovitost cjepiva u sprečavanju promjena sluznice vrata maternice koja može, a i ne mora, dovesti do karcinoma preko 90 posto.

Također je upitno ako HPV cjepivo, koje je među najskupljima na tržištu, sprječava promjene sluznice, sprječava li i invazivni karcinom. Ovu dvojbu nitko od stručnih liječnika ne može sa sigurnošću razjasniti.

Rak se može spriječiti i bez HPV cjepiva

Prema podacima iz HZJZ-a, u Hrvatskoj od invazivnog raka vrata maternice godišnje oboli od 350 do 400 žena, no za sprječavanje ove bolesti dovoljni su redovni ginekološki pregledi i odgovorno spolno ponašanje.

– HZZO financira pojedine preventivne programe u suradnji s Ministarstvom zdravlja, na primjer rano otkrivanje raka vrata maternice, debelog crijeva i karcinoma dojke, te o financiranju odluku mora prethodno donijeti Upravno vijeće HZZO-a, napisla je Sanja Baković, glasnogovornica HZZO-a na upit zašto zavod ne financira sporno cijepljenje. Također je nadodala da je riječ o akciji koju je Grad Zagreb samostalno organizirao, stoga se spomenuta akcija financira iz gradskog proračuna.