Pretraga

Zagrebački Most traži ukidanje testiranja učenika: Kako će kasnije od roditelja tražiti novac za WC papir?

A- A+

U hrvatskim školama uskoro počinje dobrovoljno samotestiranje učenika na koronavirus. Za to se nabavlja tri milijuna testova, od kojih prvi milijun stiže danas, a ostala dva do 14. veljače te će ukupno koštati nešto više od 26 milijuna kuna. Sada se oglasio i zagrebački Most koji od vijećnika s liste Možemo! i SDP-a traži da se očituju po tom pitanju.

Foto: Unsplash

Zagrebački Most traži od vijećnika s liste Možemo! i SDP-a, a koji su iz političkih kvota ušli u školske odbore zagrebačkih škola te za to dobivaju naknadu, da se jasno očituju prema testiranju djece koje uskoro počinje u hrvatskim školama, a kojeg u svom priopćenju za medije opisuju ‘besmislenim’.

– U trenucima ogromnog poskupljenja troškova na svim razinama, Most Zagreb smatra da je ta odluka Nacionalnog stožera ne samo neracionalna i bespotrebna, nego i dodatan udar na osiromašene budžete škola. Milijuni kuna koji će biti potrošeni na testove mogu biti utrošeni na puno bolji način, objašnjavaju iz Mosta.

‘Kako će izaći pred roditelje i tražiti novac za stvari koje su važnije za funkcioniranje škole?’

Dodaju kako je apsurdno da se za milijunske iznose nabavljaju testovi dok u školama nedostaje najosnovnijih stvari.

– S obzirom da su nam škole slabo opremljene najosnovnijim potrepštinama, počevši od WC papira i sapuna i da se nerijetko od samih roditelja traži da financiraju takve stvari za svoju djecu, smatramo da će šutnja vijećnika iz vladajuće većine značiti odobravanje HDZ-ovog upravljanja covid krizom. Osim toga, postavljamo pitanje kako će kao predstavnici škola izaći pred roditelje i tražiti novac za financiranje drugih stvari, a koji su svakodnevno važniji za funkcioniranje škola od testova na kojima će netko tek masno zaraditi, poručili su iz zagrebačkog Mosta.

Izdvojeni članak

Zastupnik Grmoja: Testiranje učenika se uvodi da bi netko iz HDZ-a na tome zaradio, škole nemaju ni osnovno

Na testove će se utrošiti nešto više od 26 milijuna kuna

Podsjetimo, za dobrovoljno samotestiranje učenika nabavlja se tri milijuna testova, od kojih prvi milijun stiže do danas, a ostala dva do 14. veljače te će ukupno koštati nešto više od 26 milijuna kuna. Također je o testiranju učenika nedavno govorio i Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja.

– Bavite se korupcijom, bavite se kriminalom. I što sada imamo? Ministar Fuchs, Vlada i Stožer 70 milijuna kuna za testiranje djece. Dijelit će se testovi roditeljima, a roditelji uopće djecu ne moraju testirati. Zašto, da bi se netko iz HDZ-a namirio. A škole nam nemaju ni osnovne potrepštine. Učitelji i profesori nam imaju male plaće, i vi se razbacujete novcem da netko na tim testovima zaradi novac. Dosta je više tih suludih mjera, rekao je tada Grmoja za saborskom govornicom.