Pretraga

Zagrebački učenici sudjelovali na prvom hackathonu, evo koje su škole bile najbolje

A- A+

U Zagrebu je prošlog tjedna održan prvi ZGHACK, odnosno najveći hackathon za učenike zagrebačkih osnovnih škola. Radi se o timskom natjecanju učenika u rješavanju problema vezanih uz zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom u vlastitom domu i zajednici. Natjecanje je trajalo tri dana, a najbolji timovi osvojili su vrijedne nagrade.

Ukupno 14 timova iz zagrebačkih osnovnih škola natjecalo se ovog vikenda na prvom ZGHACK-u, najvećem hackathonu za osnovnoškolce. Učenici su dva dana u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER izrađivali 3D verziju svoje ideje, a završnica se održala na Bundeku gdje su timovi pred publikom i stručnim žirijem prezentirali svoja kreativna rješenja.

– Nakon svih prezentacija, u gotovo sat timovi su dobili ukupno 6.664 glasa potpore putem online aplikacije. Treću nagradu, džepni router uz besplatno korištenja interneta u trajanju godine dana osvojili su timovi Minecraft industries iz OŠ Medvedgrad i tim GuČi iz OŠ Pavleka Miškine. Drugu nagradu, vaučere u vrijednosti od 2.500 kuna za Žuti klik, sponzora Hrvatske pošte, osvojili su timovi Zeleni Block iz OŠ Šestine u mlađoj dobnoj skupini te Odra Team iz OŠ Odra u starijoj dobnoj skupini. Prvu nagradu, prijenosna računala za svakog člana tima i električni romobil za mentorice, sponzora KING ICT, osvojili su Eko graditelji iz OŠ Kralja Tomislava u mlađoj dobnoj skupini i Eko suncokreti iz OŠ Medvedgrad u starijoj dobnoj skupini, stoji u objavi ZGhacka.

Pobjednički tim Eko suncokreti s najviše osvojenih bodova stručnog žirija ujedno su osvojili i glavnu nagradu za svoju školu, a to je uređenje kompletnog okoliša sponzora Croatia Osiguranja. Timu Zemljoljupci kojeg čini 3. A razred OŠ A.B. Šimić Zagreb uručena je i posebna nagrada Atlantic grupe i Zagrebačkog holdinga, za dramsko scensku igru ‘Zemlja te zove’.

– O dobitnicima za možda i najuzbudljiviju nagradu – odlazaka u Savudriju od 10. do 12. lipnja 2022. na VII. Međunarodnu dječju ronilačku eko patrolu, za tri tima odlučivali su glasovi publike. Glasovi publike u Savudriju vode tim Eko graditelji koji su dobili 1.218 glasova, GuČI s 979 glasova i Eko vitezi koji su dobili 869 glasova, objavio je ZGhack.