Pretraga

Zagrebačko Sveučilište i Končar spajaju znanost i gospodarstvo

A- A+

Sporazumom između Sveučilišta u Zagrebu i KONČAR-a počeo je projekt kojim se želi spojiti znanstvenu zajednicu i gospodarstvo. ‘Upravljanja znanjem’ projekt je kojim se želi zapisati praktična znanja i vještine te ih plasirati na tržište. Suradnja je potpisana s više zagrebačkih fakulteta različitih područja, a ideja je povezati se i sa svjetskim stručnjacima.

Sveučilište u Zagrebu

Potpisivanjem sporazuma u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je obilježen početak projekta „Upravljanja znanjem“. Projekt je to koji povezuje znanstvenu zajednicu i gospodarstvo, a sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr.sc. Vlatko Previšić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Mislav Grgić, predsjednik Uprave KONČAR-a Darinko Bago, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport Mišo Jurković te predsjednik Uprave KONČAR – Instituta za elektrotehniku dr. sc. Siniša Marijan.

Izdvojeni članak

Zagrebačko Sveučilište srozalo se ispod 500 najboljih na svjetskoj rang listi

Okupiti praktična znanja i vještine na jednom mjestu

Znanje je ključan element u suvremenom poslovanju pa se sve veća važnost pridodaje njegovom prikupljanju te učinkovitoj raspodjeli i korištenju. Zbog toga je i ideja ovog projekta na jednom mjestu prikupiti nezapisana znanja i vještine koje pojedinci imaju o nekom području, sistematizirati ih te dati na raspolaganje drugima.

– Sveučilište u Zagrebu ovim Sporazumom pokazuje da uspješno ostvaruje suradnju gospodarstva i Sveučilišta te sastavnica ne samo iz područja tehničkih, nego i znanosti koje kroz iskazani interes gospodarstva dokazuju svoju kvalitetu i izvrsnost, istaknuo je rektor Damir Boras.

Inicijativu za suradnju na ovom projektu pokrenuo je KONČAR koji je već započeo s razvojem upravljanja znanjem u svom poslovanju. Zbog znanstveno-istraživačke prirode projekta i mogućnosti šireg društvenog značaja KONČAR se povezao s akademskom zajednicom, a s obzirom da je riječ o multidisciplinarnom području, ostvarena je suradnja s više fakulteta.

Izdvojeni članak

Evo kojim studentima je zagrebačko Sveučilište najprivlačnije

Povezivanje znanosti i gospodarstva, ali i svjetskih stručnjaka

Krajnji cilj projekta „Upravljanja znanjem“ stvaranje je baza znanja, implementacija u
organizacije koje sudjeluju u projektu te na kraju i na tržišta. Voditelj projekta je KONČAR – Inženjering za energetiku i transport, a područja znanja koja će biti obuhvaćena projektom su: ljudski resursi, učenje, obrada prirodnih jezika, poslovni procesi i tehnologije, tržište te intelektualno vlasništvo i inovacije. Svaki sudionik će imenovati mentore i koordinatore koji će u narednom razdoblju definirati sve elemente projekta te njegovu provedbu.

– Ovaj projekt je potvrda već tradicionalne intenzivne suradnje KONČAR-a s
visokoobrazovnim institucijama. Kako ideja projekta počiva na tome da se podaci ne
prikupljaju administrativnom prisilom na zaposlenike, nego automatizmom kroz strukturirane radne procese, smatramo da Sustav upravljanja znanjem može djelovati sinergijski pozitivno. Osim ostalog, nadamo se da će rezultat zajedničkog djelovanja na ovom području biti i unapređenje suradnje znanstvenih institucija i gospodarskih subjekata, ali i povezivanje sa stručnjacima u svijetu koji se bave sličnim projektima, izjavio je Darinko Bago, predsjednik Uprave KONČAR-a.

Copy link
Powered by Social Snap