Pretraga

Zahvaljujući subvenciji prijevoza u ovoj su maloj općini svi postali srednjoškolci

A- A+

Smanjenje proračuna za subvencioniranje javnog međumjesnog prijevoza učenika, od gotovo 100 milijuna kuna, izazvalo je brojne i burne reakcije zbog posljedica koje bi moglo izazvati. Jedan konkretni primjer kamo bi to moglo odvesti dao je varaždinski župan Predrag Štromar, gostujući u Dnevniku 3 HTV-a.     

Donja Voća/ screenshot: YouTube

Naime od 2005. spomenuta je županija uvela je subvencioniranje prijevoza. Prije toga su napravili analizu koja je između ostaloga pokazala da se iz općine Donja Voća do tada u srednje škole upisivalo svega 70 posto osmaša i to samo iz razloga što im je mjesečna karta za autobus iznosila tisuću kuna.

Izdvojeni članak

Vlada smanjila proračun za sufinanciranje prijevoza učenika!

– Kad smo uveli subvencionirani prijevoz, sada se upisuje 99 posto učenika iz osnovne u srednju školu i imaju šansu za slično obrazovanje kao i oni koji su u centru grada, a tome svakako moramo težiti, rekao je za Dnevnik 3 Predrag Štromar.

Naglasio je između ostaloga da su do sada roditelji trebali za prijevoz svoje djece izdvajati sto kuna dok bi ostatak sredstava subvencionirala država, županija i prijevoznici, dok bi novim proračunom morali izdvajati od 375 do 750 kuna u periodu od travnja do lipnja.

Od rujna do prosinca bi se ta cifra mogla popeti do raspona od 600 do 1.300 kuna.

Župan se nada da se negdje slučajno potkrala pogreška u sastavljanju proračuna ‘jer prema svemu što se komuniciralo do sada, bilo je rečeno da će Hrvatska biti Zemlja znanja, a s ovim potezom to sigurno nikada nećemo biti’.

Za kraj napomenimo da samo u Varaždinskoj županiji 5.410 učenika koristi subvencionirani prijevoz radi vozarenja do srednje škole, a na teritoriju cijele države smanjenje subvencija za 94 milijuna kuna, izravno se tiče čak 110.000 obitelji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap