Pretraga

Zakonski osjetljiva pitanja koja poslodavci ne bi smjeli pitati

A- A+

Razgovor za posao može biti jako stresan, a kad se suočite s poslodavcem licem u lice možete zaboraviti da neka od pitanja koja vam postavlja ne bi smio pitati. Donosimo zakonski osjetljiva pitanja koja vam ne smiju postavljati na razgovoru za posao.

Na razgovorima za posao intervjueri znaju pitati svakakva pitanja. Kad ste pod pritiskom može se dogoditi da niste sigurni smije li vas poslodavac pitati neke stvari. Business Insider donosi zakonski osjetljiva pitanja za koja bi bilo dobro da dvaput razmislite hoćete li na njih odgovoriti.

Izdvojeni članak

Ovako ćete definitivno sami sebe eliminirati na razgovoru za posao

Rasa, podrijetlo, državljanstvo

Rasa, boja kože, podrijetlo, državljanstvo ili imigracijski status ne bi smjeli biti faktorom u odlučivanju da li će netko dobiti posao ili neće. Ukoliko ste suočeni s takvim pitanjima koji se direktno tiču vaše zemlje podrijetla, rase ili slično, slobodno odbijete odgovoriti ili pristojno kažite kako ne smatrate da te činjenice o vama utječu na vašu sposobnost rada.

Religija

Poslodavci ne bi smjeli postavljati pitanja o religiji, vjerovanjima i slično.

Bračni status i planiranje djece

Zakon ne zabranjuje poslodavcima da upitaju kandidate o tome planiraju li u skorije vrijeme imati djecu, no zabranjeno je da to utječe na proces zapošljavanja. Ni pitanja o bračnom statusu ne bi smjela biti postavljanja, eventualno ako ste već dobili posao.

Izdvojeni članak

Pitanja koja trebate postaviti poslodavcima na razgovoru za posao

Invalidnost

Poslodavci ne bi smjeli postavljati pitanja o invalidnosti dok kandidatu ne daju ponudu za radno mjesto, odnosno dok ne da privremenu ponudu baziranu na sposobnosti kandidata da obavlja posao.

Trenutni ekonomski status

Korištenje znanja o ekonomskom statusu kandidata trebalo bi se izbjegavati jer takve stvari utječu na manjine i žene u negativnom smislu.

Zakonski osjetljiva pitanja koja poslodavci ne bi smjeli pitati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap