Pretraga

Zašto mladi odlaze: ‘Ne želim diplomirati na Cambridgeu i prati prozore’


Svakim danom smo sve bliži brojci od 370 tisuća nezaposlenih, a Facebook grupa ‘Mladi napustimo Hrvatsku’ koja je vrelo razmjene iskustava oko odlaska u inozemstvu broji jedan posto populacije. Ne samo da mnogi odlaze u inozemstvo trbuhom za kruhom, neki idu da ispune želju za još boljim i jačim znanjem.

Jedan od njih je i Domagoj Ćevid, inače zlatni matematičar s ljetošnje olimpijade u Argentini, kad je već najavio svoju želju za studiranjem na britanskom Cambridgeu. Dok se njegovi vršnjaci pripremaju za državnu maturu, ovom maturantu Pete gimnazije u Zagrebu stigao je poziv za studiranje s prestižnog Cambridgea.

– Oni ne traže nikakav dodatni uvjet pa čak ni da polažem maturu, no ja ću je položiti i to sve s višom razinom jer smatram da je niža razina presmiješna, objasnio je Ćevid.

Hrvatsko obrazovanje ne potiče izvrsnost koliko bi moglo

Domagoj bi rado ostao u domovini, ali je tijekom razgovora s mnogim ljudima i uvidom u hrvatsko društvo shvatio da se hrvatsko obrazovanje prilagođava lošijima umjesto da potiče izvrsnost. – Nije uopće bitno slušate li predavanja na faksu, samo se ponekad pojavite i to je to. Nitko od vas ne traži ništa posebno i zato smatram da ne mogu iskoristiti svoje mogućnosti u Hrvatskoj, kaže Domagoj.

U prilog ovom stavu ide i činjenica da u našem obrazovnom sustavu ne postoji mogućnost da brucoš upiše dva fakulteta paralelno, jer postoje preklapanja predavanja, a sustav se neće pobrinuti izaći u susret ambicioznim učenicima.

– Žao mi je što se uopće ne gleda blagonaklono na dodatnu ambiciju kod mladih ljudi, smatra mladi matematičar. Svejedno dodaje kako ne podcjenjuje rad nekih kolega na hrvatskim fakultetima, no smatra kako će više naučiti na Cambridgeu.

Cambridge je ipak Cambridge

Iako još nije sto posto siguran da će ići na Cambridge, Domagoj sve nade polaže u odlazak na prestižno sveučilište. Problem mu stvaraju financijska davanja koja su iznimno visoka za nekog s hrvatskim standardom.

– Sa školarinom, smještajem i troškovima života treba mi oko 30 tisuća funti godišnje. Htio bih dobiti stipendiju, jer je očito da zbog hrvatskog standarda nije baš jednostavno otići bez stipendije, objasnio je maturant.

Izabrao je Cambridge jer mu se sviđa način na koji može studirati matematiku koja sadrži mnogo teoretske fizike, što ga zanima. Osim toga mnogi su mu prijatelji već na Cambridgeu i njihova iskustva su odlična, ali također mnogi imaju stipendiju jer inače ne bi ni mogli tamo biti.

‘Vratio bih se ako uspijem dobiti dobar posao’

Matematičaru smeta što Hrvatska ne ulaže dovoljno u svoje obrazovanje ili pak ako ulaže jako loše raspoređuje ta sredstva.

– To se vidi i po natjecanjima znanja. Kemičari svake godine imaju niz apela u medijima i traže tvrtke da im sponzoriraju put na olimpijade jer država nema novca, pa to je tužno, kazao je Domagoj.

Dok čeka da sazna je li dobio stipendiju, svejedno vjeruje da će i ako ode moći doći natrag u svoju domovinu.

– Htio bih se vratiti kad bi bila mogućnost da se vratim. Želim dobiti neko dobro zaposlenje koje će me onda nagnati da se vratim. Ne bih htio s diplomom Cambridgea prati prozore, zaključio je ovaj perspektivni mladić.

Želimo mu sreću da barem predstavi Hrvatsku u inozemstvu, ako mu ta ista zemlja nažalost ne pruža dovoljno opcija da ostane ovdje.

Zašto mladi odlaze: ‘Ne želim diplomirati na Cambridgeu i prati prozore’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap