Pretraga

Zašto smo mamurni?

A- A+

Mamurluk je tjeskobno stanje često popraćeno glavoboljom i bolovima u želucu, a uzrokuje ga pretjerana konzumacija alkoholnih pića. Sastavnica alkohola je kemijski spoj etanol, kojeg jetra obrađuje. Pri tom procesu sudjeluju i enzimi. Međutim, pretjerana koncentracija etanola u organizmu ne dozvoljava jetri i enzimima da ga pravilno obrade. Poteškoće u razlučivanju etanola, uzrokuju i slabiji dotok glukoze u tkiva, osobito u mozak. Nedovoljna količina glukoze u organizmu dovodi do slabosti, umora, neraspoloženja, dehidracije, bola u glavi i želucu, suhih usta i sličnog.

www.hangover.org

Ima mnogo metoda kojima se pokušava ‘liječiti mamurluk‘, no niti nijedna nije do kraja učinkovita. Glavobolja, želučane tegobe, tjeskoba, neraspoloženje i suha usta, neki su od simptoma neugodnog stanja uzrokovanog pretjerivanjem s alkoholom. Naime jetra uz pomoć enzima obrađuje uneseni etanol. Ako ga je prevelika količina u organizmu, dolazi do ometanja i drugih funkcija kao što je dotok glukoze u tkiva. Smanjena količina ovog šećera u tkivima, osobito moždanim dovodi do manjka energije te neugodnog stanja, koje se javlja uglavnom jutro nakon pretjerivanja s alkoholom.

Dehidracija i toksini

Acetaldehid je kemijski spoj koji nastaje u vrijeme alkoholnog vrenja te upravo on najviše utječe na mamurluk. Najlakši način za izbjegavanje ovog stanja je umjerena konzumacija, čime se metabolizmu omogućava normalno funkcioniranje.

Izdvojeni članak

Uskoro pilula koja liječi mamurluk

Kako alkohol iziskuje češće mokrenje, smanjuje se količina tekućine u tijelu, pa se javlja dehidracija. S druge strane tjelesne tekućine, voda i hranjive tvari važne su za obradu alkohola. Što ga više popijemo, veći je gubitak tekućina, vitamina, minerala i šećera u krvi, a time je i smanjena njihova učinkovitost. Kako je efikasnost hranjivih tvari smanjena, uklanjanje toksina iz tijela otežano se odvija, pa na kraju ti toksini uzrokuju mamurluk.

Ovo neugodno stanje također ovisi i o genetskim predispozicijama. Neki ljudi jednostavno mogu popiti velike količine alkohola, a da jutro poslije osjete minimalne posljedice ili nikakve. Tjelesna masa također je važan faktor, pa tako mršave osobe češće osjećaju snažnije posljedice uzrokovane prekomjernim alkoholiziranjem.

Izdvojeni članak

Što zaista liječi mamurluk

Ne postoji lijek, ali voda pomaže

Kao što smo naveli ne postoji lijek protiv mamurluka, koji ga može u potpunosti ukloniti za kratko vrijeme. Međutim, to stanje se može ublažiti ispijanjem veće količine vode tijekom i jutro nakon ‘burne noći’. Na taj se način obnavljaju tjelesne tekućine, koje se onda bore s toksinima i ostalim štetnim spojevima u alkoholu. Voće i povrće pomoći će u obnovi vitamina i minerala, a i hrana druge vrste preporučljiva je poradi nadoknade hranjivih tvari. Tjelovježba je također vrlo učinkovita, pa je dobro posegnuti i za ovim oružjem u obračunu s mamurlukom.

Iako postoje teorije da se ‘klin klinom izbija’ ni u jednom trenutku nemojte povjerovati u ovu tezu, jer novi alkohol će samo stvoriti dodatne toksine, koji će se kad – tad morati izbaciti iz tijela. Umjesto toga, probajte predvidjeti situaciju koja će vas dočekati ujutro, pa smanjite tempo alkoholiziranja na granice unutar kojih će ih vaše tijelo moći preraditi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap