Pretraga

Zastrašujući podaci: 190.000 djevojčica u Europi je u opasnosti od genitalnog sakaćenja

A- A+

Procjenjuje se da je 190.000 djevojčica u 17 europskih zemalja u opasnosti od sakaćenja spolnih organa, a 600.000 žena u Europi živi s posljedicama te prakse. Alarmantni su to podaci na koje upozorava Europska komisija povodom Međunarodnog dana nulte tolerancije za genitalno sakaćenje žena, koji se obilježava danas 6. veljače.

žene

Ilustracija: Unsplash

Genitalno sakaćenje žena, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), obuhvaća sve postupke djelomičnog ili potpunog uklanjanja vanjskih ženskih spolnih organa ili druge ozljede ženskih spolnih organa iz medicinski neutemeljenih razloga. Procjenjuje se da je 190.000 djevojčica u 17 europskih zemalja trenutno u opasnosti od sakaćenja ženskih spolnih organa, a 600.000 žena u Europi živi s posljedicama te prakse.

To je teško nasilje nad ženama i djevojčicama

Kako su upozorili iz Europske komicije, svake godine najmanje 20.000 žena i djevojčica dolazi u Europu iz zemalja u kojima postoji rizik od genitalnog sakaćenja. Dolaze tu kako bi zatražile azil. Genitalno sakaćenje neopravdano se provodi zbog raznih kulturnih i društvenih razloga, a provodi se nad djevojčicama od ranog djetinjstva pa sve do dobi od 15 godina.

Oblik je to teškog nasilja nad ženama i djevojčicama s teškim dugotrajnim fizičkim i psihološkim posljedicama. Europska komisija odlučno se zalaže za okončanje svih oblika rodno uvjetovanog nasilja.

Ta je obveza navedena u Akcijskom planu EU-a za ljudska prava i demokraciju za razdoblje 2020. – 2024., Strategiji EU-a za rodnu ravnopravnost 2020. – 2025., Akcijskom planu EU-a za rodnu ravnopravnost III. i Strategiji EU-a o pravima djeteta, a kriminalizacija genitalnog sakaćenja zahtijeva se i u Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Izdvojeni članak
učenica/studentica

Čak 56 posto mladih doživi seksualno nasilje u školi: Vlada je upravo donijela plan za borbu protiv toga

‘Genitalno sakaćenje žena mora prestati’

Povodom Međunarodnog dana nulte tolerancije za genitalno sakaćenje žena, koji se obilježava danas 6. veljače, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová, potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli i povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen zajednički su potvrdili predanost Europske unije iskorjenjivanju genitalnog sakaćenja žena u cijelom svijetu. Genitalno sakaćenje žena, istaknuli su u zajedničkoj izjavi, mora prestati.

– Genitalno sakaćenje žena kršenje je ljudskih prava i oblik nasilja nad ženama i djevojčicama. Ta praksa nema koristi za zdravlje i ostavlja cjeloživotne posljedice ženama i djevojčicama. Pogađa više od 200 milijuna osoba u cijelom svijetu, od kojih 600 000 živi u Europi. Moramo odlučno prionuti radu na promjenama i iskorijeniti tu praksu želimo li ispuniti rok za odgovarajući cilj održivog razvoja (cilj 5.3) do 2030., navode u zajedničkoj izjavi.

Za okončanje genitalnog sakaćenja žena presudna je, ističu dalje, preobrazba društvenih i rodnih normi u partnerstvu s muškarcima i dječacima. Europska je unija od 2016. izdvojila 18,5 milijuna eura potpore za zajednički program UNFPA-a i UNICEF-a za iskorjenjivanje sakaćenja ženskih spolnih organa. Tim je programom uspostavljeno 1.758 koalicija muškaraca i dječaka.

– Prošle je godine Komisija predložila pravila na razini EU-a za borbu protiv nasilja nad ženama. Nova pravila uključivat će kriminalizaciju genitalnog sakaćenja žena u EU-u. Ove ćemo godine predstaviti i preporuku o tome kako spriječiti štetne prakse protiv žena i djevojčica. Genitalno sakaćenje često se ne provodi u EU-u, nego se djevojčice u tu svrhu odvode u treću zemlju. Zahvaljujući poboljšanom Schengenskom informacijskom sustavu, od ožujka će policija i službenici graničnog nadzora primiti upozorenje da je pred njima osoba koja je izložena riziku od rodno uvjetovanog nasilja, uključujući genitalno sakaćenje žena, istaknuli su.

žene
Share via
Copy link
Powered by Social Snap