Pretraga

Zastupnica prozvala sisačku gradonačelnicu zbog dijeljenja džeparca: ‘Djeci su iznos isplatile učiteljice’

A- A+

Grad Sisak odlučio je mjesec dana uoči lokalnih izbora započeo s podjelom džeparca od 200 kuna svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima tog grada. Za to je u gradskom proračunu osigurano 884.800 kuna. Saborska zastupnica Domovinskog pokreta i predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport, Vesna Vučemilović, o slučaju je izvijestila pravobraniteljicu za djecu. Smatra da je u ovom slučaju riječ o manipulaciji u vrijeme predizborne kampanje.

Vesna Vučemilović|foto: Domovinski pokret

Vesna Vučemilović, saborska zastupnica Domovinskog pokreta te ujedno i predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport, zbog slučaja dodjele džeparca sisačkim učenicima prije izbora prozvala je gradonačelnicu Siska, Kristinu Ikić Baniček. Podsjetimo, ovo je prvi puta da Sisak dijeli takve naknade učenicima. Sredstva od 884.800 za tu svrhu osigurana su u proračunu još u studenom 2020., ali isplata je krenula tek oko sredine travnja i trajat će do 8. svibnja.

Obaviještena je pravobraniteljica za djecu

Vučemilović tvrdi kako je riječ o ‘manipulaciji maloljetnicima u vrijeme predizborne političke kampanje za lokalne izbore 2021.’

– Kao predsjednica odbora za obitelj, mlade i sport primorana sam reagirati na odluku aktualne gradonačelnice Siska, gospođe Katarine Ikić Baniček da u predizbornu kampanju uključi djecu. Naime, odlučila je svoj djeci koja na području grada Siska pohađaju školu isplatiti džeparac od 200 kuna. Djeci od prvog do osmog razreda osnovne škole navedeni iznos isplatile su njihove učiteljice uz napomenu da je riječ o daru kojim sukladno Obiteljskom zakonu djeca raspolažu samostalno. Ovakav čin kojim se djeca koriste u promidžbene svrhe oštro osuđujem, te sam o tome izvijestila pravobraniteljicu za djecu i nadam se da će nadležno Državno izborno povjerenstvo poduzeti sve korake koji su u njihovoj nadležnosti kako bi ovo sramotno ponašanje sankcionirali, rekla je danas Vučemilović inače i kandidatkinja Domovinskog pokreta za županicu Osječko-baranjske županije.

Vučemilović: ‘Ovakav slučaj korištenja djece u predizbornoj kampanji nije zabilježen’

Srednja.hr jučer je objavila i vijest o tome kako se grad, koji je nedavno jako stradao u potresu, dodjelu džeparca reklamirao je i putem elektroničkog billboarda. No, nisu željeli odgovoriti na naš upit o tome koliko je novca iz gradskog proračuna otišlo na tu reklamu te je li riječ o predizbornom potezu, a više o tome možete čitati ovdje.

– Već smo navikli na različite prigodne isplate umirovljenicima poput COVID dodatka, ali ovakav slučaj korištenja djece u predizbornoj kampanji nije zabilježen u novijoj hrvatskoj povijesti. Pozivam sve, pa tako i gospođu Katarinu Ikić Baniček da ne manipulira djecom u predizborne svrhe kako bi motivirala srednjoškolce koji prvi put izlaze na izbore da glasaju za nju. Neki akteri na političkoj sceni nas nažalost uvjere da uvijek može jadnije, gore i ne primjerenije. Ovakvo sramotno ponašanje zaslužuje osudu cijelog društva, rekla je Vučemilović.

Zastupnica prozvala sisačku gradonačelnicu zbog dijeljenja džeparca: ‘Djeci su iznos isplatile učiteljice’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap