Pretraga

Zataškali skandal? Pametno poziva premijera i ministricu Divjak da otpuste odgovorne ili da sami odstupe

A- A+

Profesor na splitskom FESB-u te član predsjedništva stranke Pametno Ivica Puljak, danas je na pressici predstavio svoje teze o manipulacijama natječajem za Ekspertnu radnu skupinu, koja je odgovorna za provođenje kurikularne reforme. Svoje strajalište temelji na analizi dokumenata, koje mu je tek nakon 246 dana dostavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ono što je najgore, voditeljica prethodne, sada već ‘pokojne’ Ekspertne radne skupine Jasminka Buljan Culej, koja je prema Puljkovoj analizi izabrana na tu funkciju bez dokaza da ispunjava uvjete, u međuvremenu ne samo da nije sankcionirana, nego je napredovala, postavši članicom premijerova Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Ivica Puljak / foto: Facebook

Priča se sjajno upotpunila s našom današnjom opširnom analizom, po kojoj smo utvrdili da je prethodno spomenuta Jasminka Buljan Culej lagala javnost, tvrdeći na press konferenciji u svibnju prošle godine, da je predstavnicima medija podijelila istovjetan akcijski plan kojim se i prijavila za šeficu ERS-a.

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Triler obrazovne reforme: Objavljujemo dokument koji potvrđuje da je Jasminka Buljan Culej lagala javnosti

I dok smo mi na izvorni akcijski plan Jasminke Buljan Culej čekali svega 15-ak dana, Ivica Puljak je s MZO-m vodio dugotrajnu bitku.

– 247 dana trebalo je Ministarstvu znanosti i obrazovanja za dostavu dokumenata za prvi natječaj za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, od 7. travnja 2017. Iz analize primljenih i drugih javnih dokumenata jasno je vidljiva ozbiljna manipulacija samim natječajem, kao i njegovim rezultatima, kazao je Puljak prenosi N1.

Dobivši te dokumente, analizirao ih je te danas na pressici prezentirao dokumente koje smatra najsumnjivijima. Među njima je i afera koju smo danas objavili.

– Gospođa Jasminka Buljan Culej izabrana je za voditeljicu Ekspertne radne skupine bez dokaza da ispunjava uvjete natječaja. Isto tako, dio natječaja namjerno je prilagođavan zaposlenicima ministarstva. Gospođa Buljan Culej je javnosti predstavila Akcijski plan drugačiji od Akcijskog plana na temelju kojeg je izabrana, premda je u svojim javnim nastupima tvrdila da se radi o istom planu. Dr. sc. Mirko Ruščić je izabran za člana povjerenstva premda nije zadovoljavao uvjete, navodi Puljak.

Poslije svega bi neke stvari imale manju političku težinu, da primjerice Buljan Culej u međuvremenu nije profesionalno napredovala. Stoga profesor Puljak traži ostavke i razrješenja dužnosti svih odgovornih.

– Obzirom da je gospođa Buljan Culej unaprijeđena i sada je član Posebnog stručnog povjerenstva, kojim predsjedava premijer Plenković, a zamjenica je ministrica Divjak te je raspisan novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu, vrlo je važno razjasniti sve okolnosti oko prošlog natječaja, naglasio je profesor Puljak te nastavio: “Iz javno dostupnih dokumenata, posebno neslužbene analize iz ministarstva, objavljene u Jutarnjem listu, te dokumentima koje je upravo poslalo ministarstvo, jasno je da su ministrica i premijer znali za ozbiljnu manipulaciju uvjetima natječaja, kao i odabirom kandidata. Neki od ljudi koji su manipulirali natječajem su, njihovom odlukom, unaprijeđeni i sada odlučuju o budućnosti Hrvatske. Stoga tražimo od ministrice i premijera da hitno sankcioniraju i smijene sve koji su sudjelovali u manipulaciji reformom obrazovanja. Ako to ne naprave tražimo njihovu odgovornost i ostavke.”

Izdvojeni članak

Komentar: Andrej Plenković mora dati otkaz Blaženki Divjak ili Jasminki Buljan Culej (i još par ljudi)

No, umjesto da ovo bude efektni završetak Puljkova izlaganja, ispada da ima toga još.

– U međuvremenu je raspisan novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu. Ministarstvo je upravo odgovorilo na moj upit oko natječaja, iz kojeg je jasno da postoje barem dva ogromna problema. Još nisu izrađeni postupak i kriteriji vrednovanja kandidata, što je trebalo biti napravljeno prije objave natječaja, jer ovako ostavlja prostor sumnjama da će se postupak i kriteriji prilagoditi prijavljenim kandidatima. Drugi veliki problem je iskorištavanje inicijative mladih da se u reformu uključe učenici, kao članovi radnih skupina bez prava glasa. Umjesto toga, u Ekspertnu radnu skupinu su uključeni predsjednici studentskih organizacija, koji nisu eksperti u obrazovanju. Na ovaj način već je u startu narušen integritet novog natječaja, zaključio je Puljak.

A na njegovo obraćanje javnosti, u međuvremenu je reagirao HNS, prilično promašenim osvrtom po točkama. Dotaknut ćemo se nakratko samo druge: ‘HNS je politički izborio da se i stari ERS i PSP razriješe te da se krene ispočetka!’ Pitamo se kako krenuti ispočetka s kompromitiranim članovima, koji ne samo da nisu sankcionirani, nego su za svoje propuste i nagrađeni.

Zataškali skandal? Pametno poziva premijera i ministricu Divjak da otpuste odgovorne ili da sami odstupe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap