Pretraga

Zavod za zapošljavanje preporučio fakultetima smanjivanje upisnih kvota

A- A+


Izdvojeni članak

Hobiji koje možete pretvoriti u posao

Broj nezaposlenih osoba u državi premašio je 370 tisuća i ne izgleda da će se smanjivati, a preko 120 tisuća mladih ljudi je na burzi rada. Zbog toga je Hrvatski zavod za zapošljavanje predložio  smanjivanje kvota za one struke koje su najpopularnije na burzi, a to su ekonomisti, pravnici i novinari.

Na burzi najviše ima ekonomista i diplomiranih pravnika, a poslodavci su u 2012. godini najviše tražili kandidate koji imaju završenu srednju školu. Svega trideset posto poslodavaca treba u svojim tvrtkama ljude koji imaju diplomu u rukama. To ne iznenađuje jer je najtraženije zanimanje u 2012. bilo konobarsko.

Izdvojeni članak

Dva magisterija i četiri dekanove nagrade nedovoljne za posao u Hrvatskoj

Zanimanje ekonomist najpopularnije na burzi

Preporuke HZZ-a za sveučilišta uglavnom idu u smjeru da se smanje upisne kvote za ekonomske i pravne fakultete, promet, no također i za učiteljske fakultete, tesktilno- tehnološke te politologiju i novinarstvo.

Kako je prema podacima od kraja prošle godine na burzi evidentirano oko devet tisuća ekonomista, očito je da bi na tim fakultetima kvote trebale biti smanjene. Toga su svjesni i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, pa je krajem prošle godine izdana Preporuka za obrazovnu politiku i politiku stipendiranja učenika i studenata koja je namjenjena obrazovnim ustanovama.

Preporuke koje je HZZ uputio sveučilištima su isključivo savjetodavnog karaktera, jer svaki fakultet je autonoman i može sam slagati upisne kvote, odnosno odlučivati koliko će studenata upisati u narednoj akademskoj godini.

Izdvojeni članak

Biolozi lako do posla, novinari i ekonomisti osuđeni na burzu

Na burzi najviše ekonomista, pravnika i novinara

Nezaposleni visokoobrazovani kadar na burzi rada čine diplomirani ekonomisti, pravnici, no i novinari.

Zbog velikog broja diplomiranih ekonomista koji nakon faksa odlaze na burzu Agencija za znanost i visoko obrazovanje je svim ekonomskim fakultetima dala rok do 2015. godine da obvezno smanje upisne kvote.
To uputstvo je nužno kako bi se omjer nastavnik – student smanjio na razinu 1 naprema 30, jer je dosad na nekim fakultetima iznosi čak 1 naprema 60.

Dekan splitskog Ekonomskog fakulteta, Željko Garača izjavio je za Slobodnu Dalmaciju kako nije dobro izvlačiti zaključak o višku ekonomista u vrijeme krize, a pogotovo ne raditi upisnu politiku za generacije koje će na tržište rada doći za tek pet ili šest godina.

Potražnja najveća za konobarima, prodavačima i programerima

Što se tiče stanja na tržištu, traže se najviše osobe bez diplome. Potražnja je kroz prošlu godinu bila najveća u sektoru turizma i ugositetljstva, prodaje ali i administrativnih zanimanja. Usprkos gospodarskoj krizi kroz 2012. godinu je tako na portalu MojPosao objavljeno preko 14 tisuća natječaja, piše poslovni.hr. Najtraženije zanimanje i dalje je konobarsko, potom slijedi potražnja za prodavačima, kuharima, programerima te prodajnim predstavnicima. Za navedene poslove uglavnom su se tražili kandidati sa završenom srednjom stručnom spremom, dok je svega tridesetak posto poslodavaca tražilo ljude koji imaju diplomu.

Političke znanosti: Faks koji mlade šalje na burzu rada?

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu je često na lošem glasu jer proizvodi kadar za burzu, odnosno novinare i politologe.

– Pribijeni smo na stup srama iako za to nema razloga. Znamo što se događalo posljednjih godina, propali su brojni mediji, mnogi su novinari dobivali otkaze, a istodobno su se otvarali brojni studiji novinarstva. Vjerujem da je ovo vrhunac vala nezaposlenosti novinara, objasnio je Nenad Zakošek, dekan FPZG-a.

Dekan dodaje kako je za ovu situaciju najmanje kriv Fakultet političkih znanosti jer je upisne kvote za novinare smanjio za 40 posto u zadnjih nekoliko godina. Smatra da je to mnogo, obzirom da je navala na smjer novinarstva velika, pa za jedno mjesto kotira čak pet kandidata.

Copy link
Powered by Social Snap