Pretraga

Završila sezona, polovina mladih nezaposleno, a premijer sumnja u statistike

A- A+

Od veljače do kolovoza ove godine broj nezaposlenih padao je manjim ili većim intenzitetom, no u posljednja dva, crne brojke s tržišta rada zabrinjavajuće rastu. U odnosu na rujan, broj nezaposlenih u listopadu ponovno je narastao za oko 21 tisuću te je iznosio 344. 444. Ženski dio populacije i dalje snažno dominira te je u ovoj ukupnoj brojci. Oko 183 tisuće pripadnica nježnije spola trenutačno je na HZZ-u. Trećina cjelokupnog povećanja broja nezaposlenih, dakle oko sedam tisuća, čine mladi do 24 godine.

Pogledi na podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sve su traumatičnije iskustvo. U listopadu je brojka nezaposlenih krajem mjeseca iznosila 344 tisuće i 444 osobe. Žene su činile 53.3 posto ukupno nezaposlenih, a činjenica da je dvije trećine novopristiglih na burzu došlo iz radnog odnosa, implicira posljedice kraja turističke sezone. Mladih do 24 godine na burzi je više za gotovo sedam tisuća u odnosu na rujan. Dodajmo tome da je dakle, svaka peta osoba na burzi, stara između 15 i 24 godine.

Izdvojeni članak

Nakon šest mjeseci pada broja nezaposlenih, crne brojke ponovno rastu

Prerađivačka industrija najviše ljudi dala kruh u ruke u prošlom mjesecu

Svaka peta zaposlena osoba u prošlom mjesecu, radno mjesto je pronašla u prerađivačkoj industriji. Time je preuzela primat od obrazovnog sektora, koji je prethodna dva mjeseca bio vodeći, a u listopadu se smjestio na četvrto mjesto.

Druga gospodarska grana, po najvećem broju zaposlenih u prošlom mjesecu je trgovina na veliko i malo, a slijedi ju građevinarstvo.

Inače, tek 14 tisuća i 776 osoba se zaposlilo u listopadu.

Izdvojeni članak

Svako peto slobodno radno mjesto nudi se u obrazovnom sektoru

Premijer izrazio sumnju u postotak nezaposlenih mladih

Pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje utvrđeno je i kako čak 52 posto mladih, praktično svaka druga osoba nema posao. U tome smo treći u Europskoj uniji poslije Grčke (57.3 posto) te Španjolske (56.5 posto).

– Te statistike su varljive i nisu baš najtočnije. Morat ćemo točno vidjeti što u Hrvatskoj znači statistika od 52 posto nezaposlene radno aktivne populacije do 25. ili 29. godine. Ta je brojka, najblaže rečeno, neobična, izrazio je premijer Milanović sumnju u točnost podataka za HTV.

Na kraju dodajmo da prema obrazovnom stupnju, najveći broj nezaposlenih na burzi rada, čine osobe samo sa srednjom školom, kojih je u ukupnoj brojci 62,6 posto. Tu su uračunati i oni s trogodišnjom te četverogodišnjom srednjom školom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap