Pretraga

Završili su praznici, počinje drugo polugodište: Učenike i nastavnike očekuju četiri veće stvari

A- A+

Ove nedjelje završava prvi dio zimskih praznika, čime u ponedjeljak započinje drugo polugodište školske godine 2021./2022. Većina učenika vraća se u klupe, tek će manji broj škola zbog epidemije nastavu idući tjedan organizirati online. U ovom polugodištu učenike očekuju još dva veća odmora – drugi dio zimskih i proljetni praznici. Na proljeće se piše probna matura, kao i nacionalni ispiti, a 15-godišnji učenici sudjelovat će i u novom ciklusu PISA istraživanja za 2022.

Foto: Pixabay

Iako su se brojni ponadali da će zbog porasta broja zaraženih i ove godine zimski praznici biti produljeni, to se nije dogodilo. Nastavna godina, odlučilo je Ministarstvo, ide dalje po predviđenom planu i kalendaru, što znači da u ponedjeljak započinje drugo polugodište. Donosimo kratki pregled onoga što do kraja ove školske godine očekuje učenike i nastavnike.

Drugi dio zimskih praznika i proljetni praznici

Uoči školske godine 2019./2020. došlo je do većih izmjena u školskim kalendarima – prvi puta predviđeno je da se zimski praznici održavaju u dva dijela. No, većina učenika 2020. nije imala drugi dio zimskih praznika, umjesto toga su nadoknađivali dane štrajka iz prvog polugodišta 2019./2020. I prošle godine zimski su se praznici trebali održati u dva dijela, no odluka je izmijenjena zbog tada visokih brojki zaraženih koronavirusom. Tako je 2020./2021. učenicima produljen prvi dio zimskih praznika i zbog toga je drugi dio koji se trebao održati krajem veljače – ukinut.

Ovo je tako prva školska godina otkako je ova novost uvedena u kalendar da će učenici imati dvodijelne zimske praznike. Prvi dio zimskog odmora završava ove nedjelje, a drugi dio zimskih praznika, prema školskom kalendaru, počinje 21. veljače i završava 25. veljače. S tim da nastava počinje 28. veljače 2022. godine. Naravno, ova odluka još uvijek može biti izmijenjena radi određenih izvanrednih okolnosti, čemu smo svjedočili prethodne dvije godine.

Do kraja polugodišta učenike očekuju proljetni praznici koji traju od 14. travnja do 22. travnja, s tim da nastava počinje 25. travnja 2022. godine. Nastavna godina traje do 21. lipnja, s iznimkom maturanata kojima završava 25. svibnja. Školski kalendar s praznicima za 2021./2022. možete pronaći na linku.

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2021. I 2022. školsku godinu

Probna matura za trećaše i četvrtaše

Radi promjena u ispitima koji su ove godine usklađeni s novim kurikulumima, učenici će uz redovnu na proljeće pisati i probnu državnu maturu. Učenici ispite polažu u školama od 15. ožujka do 15. travnja. Učenici su ispite prijavljivali putem sustava Postani student – Hrvatski je prijavilo njih 25.556 isto toliko piše Matematiku, dok na probnu iz Engleskog, prema broju prijava do 20. prosinca, izlazi 24.688 učenika.

Učenici koji se nisu na vrijeme prijavili moći će se javiti svome ispitnome koordinatoru. Ispite iz ostalih, izbornih predmeta, škole će provesti ovisno o vlastitim mogućnostima i interesu učenika.

Ove godine probne ispite mogu pisati i trećaši. Za njih bi ta probna matura trebala biti posebno korisna jer od 2023. više neće moći birati A ili B razinu ispita iz Hrvatskom te bi od iduće godine pozitivna ocjena na oba djela ispita iz Hrvatskog – i testu i eseju – mogla biti uvjet za prolazak ispita. Pritom treba naglasiti kako će probni ispiti biti ispiti niskoga rizika, što znači da neće biti za ocjenu te njihov rezultat neće utjecati na zaključne ocjene i rezultate državne mature.

Probne će ispite vrednovati nastavnici te će učenici dobiti povratnu informaciju izravno od svojih nastavnika. Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama tražili su dodatan honorar za nastavnike koji će raditi na probnoj maturi. No, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja smatraju da je rad na probnoj maturi uključen u redovna godišnja zaduženja nastavnika te tvrde ‘da su poslovi oko provođenja ispita probne mature na određeni način već plaćeni te da nema potrebe za dodatnim honoriranjem’.

Maturantima će nastava iduće trajati do 25. svibnja, a ako zbog epidemije ponovno ne dođe do izmjena kalendara mature, prvi ispiti polažu se 31. svibnja, a posljednji 27. lipnja. Čitav kalendar ovogodišnje mature možete vidjeti ovdje.

Izdvojeni članak

Kalendar državne mature u 2021/2022. školskoj godini

Nacionalni ispiti

Osim državne mature, u škole ove godine stiže još jedna vrsta standardiziranih ispita – nacionalni ispiti. To su standardizirani ispiti (isti za sve škole) kojima se provjerava u kojoj su mjeri učenici sposobni koristiti ključna znanja i vještine iz pojedinih nastavnih predmeta. Oni neće utjecati na zaključne ocjene niti na upise osmaša u srednje škole. Učenici će dobiti povratnu informaciju o svom rezultatu, škola bi putem njih trebala dobiti informaciju o kvaliteti nastave, a sve s ciljem praćenja i unapređivanja učinkovitosti rada u školama.

U proljeće, od 2. do 6. svibnja, nacionalne ispite pisat će učenici osmih razreda i to iz Hrvatskog jezika, Matematike, Biologije, Kemije i Fizike. Iduće jeseni od 10. do 12. listopada 2022. pišu ih učenici petih razreda iz Hrvatskog jezika, Matematike i Prirode i društva, s time da će testovi obuhvaćati odgojno-obrazovne ishode i nastavne sadržaje do kraja četvrtoga razreda. Oni se neće provoditi u svim školama, nego u 81 školi diljem Hrvatske, čiji popis možete vidjeti ovdje.

Izdvojeni članak

U 81 školi ove se godine pišu nacionalni ispiti iz pet predmeta, provjerite je li vaša među njima

Novi ciklus PISA istraživanja

– U 85 zemalja, među kojima je i Hrvatska, započela je provedba glavnog istraživanja PISA 2022, koja je pomaknuta s 2021. godine na 2022. godinu zbog pandemije bolesti COVID-19. Istraživanje PISA 2022 osmi je ciklus PISA istraživanja u kojemu će se, uz čitalačku i prirodoslovnu pismenost, po treći puta ispitivati matematička pismenost učenika kao glavno ispitno područje. Uz to, u ovom ciklusu istraživanja dodatno će se ispitivati i sposobnost učenika za kreativno mišljenje. U Hrvatskoj će u istraživanju sudjelovati oko 190 škola i oko 7.600 petnaestogodišnjih učenika i njihovih roditelja, piše u nedavnom priopćenju Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U tijeku su završne pripreme, a testiranja učenika provodit će prema sadašnjem planu od 7. ožujka do 29. travnja. Rezultati istraživanja bit će objavljeni u prosincu 2023. godine.

PISA (Programme for International Student Assessment), odnosno Međunarodni program za ispitivanje znanja i vještina učenika, najveće je svjetsko obrazovno istraživanje koje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) provodi od 2000. godine u zemljama članicama OECD-a i partnerskim zemljama s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o kvaliteti, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sustava.

Posljednje je provedeno 2018., a iz NCVVO-a su izvijestili da su hrvatski učenici ostvarili ispodprosječne rezultate u čitalačkoj pismenosti, matematici i prirodoslovlju. Više o rezultatima naših učenika na tom posljednjem PISA istraživanju pročitajte ovdje.

učionica razred
Share via
Copy link
Powered by Social Snap