Pretraga

Završio u istražnom zatvoru: Otkriveno kako je manijak, koji je tvrdio da ima bombu, ušao u školu

A- A+

Kako ne bi ponovio kazneno djelo, Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je manijaku (35), koji je u petak ušetao u sisačku školu tvrdeći da u džepu ima bombu, odredilo istražni zatvor. Na ulazu u prostor škole, u kojem su nakon potresa privremeno smješteni uredi županije, rekao je da je došao predati donaciju, no nakana mu je bila ustrašiti župana i njegove suradnike. Pritom je prestražio i učenike te djelatnike škola, zbog čega mu prijeti i do pet godina zatvora.

 

foto: Grant Durr | Unsplash

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku objavilo je kako je u subotu, po primitku kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke, ispitalo osumnjičenog hrvatskog državljanina (rođenog 1986.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijetnje.

Sisačka policija je, podsjećamo, u petak dobila dojavu da je u tamošnju Strukovnu školu, koja je ujedno i zgrda Gimnazije koja nastavu sluša u suprotnoj smjeni, ušetao mlađi muškarac koji tvrdi da u džepu ima bombu. Svi su bili evakuirani, a policajci su uspjeli svladati muškarca koji se na kraju i predao.

Izdvojeni članak
policija automobil kombi

[UŽIVO] Dojava o bombi u sisačkoj školi: Muškarac se predao policiji, nema nastave u drugoj smjeni

– Postoji osnovana sumnja da je 35-godišnji osumnjičenik 5. ožujka 2021., lažno navodeći da je došao predati donaciju, ušao u Strukovnu školu Sisak u kojoj je privremeno smješten dio ureda Županije sisačko-moslavačke, u nakani da ustraši župana, službenike ureda i sve osobe koje zatekne u prostoru škole. Osnovano se sumnja da je službenicima županije ozbiljno zaprijetio da će ih usmrtiti eksplozivnim sredstvima koje ima kod sebe te da je  takvim postupanjem izazvao strah za živote službenika, učenika i djelatnika srednjih škola koji su tamo bili i koji su potom evakuirani. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako osumnjičenik kod sebe nije imao oružje niti eksplozivna sredstva, objavio je DORH.

Sudac istrage osumnjičeniku je odredio istražni zatvor u trajanju mjesec dana, zbog opasnosti od utjecaja na žrtve kao svjedoke i opasnosti od ponavljanja ili počinjenja težeg kaznenog djela.

Tereti ga se za ozbiljnu prijetnju, za koju Kazneni zakon predviđa do tri godine zatvora. Međutim, navedeni zakon za prijetnju, ako je počinjena prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njenim radom ili položajem, ili prema osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, predviđa znatno veću kaznu. Osumljičeniku stoga prijeti od tri šest mjeseci do čak pet godina zatvora.