Pretraga

Završio sastanak Znanstvenog savjeta Vlade, Božinović otkrio što će biti s nastavom

A- A+

Ovoga četvrtka u Vladi je održan sastanak Znanstvenog savjeta na kojem se razgovaralo o trenutnom stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. Novozaraženih je u zadnja 24 sata 2.927, a mjere koje su trenutno na snazi se produljuju. Komentirajući nastavu, potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je kako nije logično da županije u ovom trenutku, kada broj zaraženih raste, mijenjaju odluke o prelasku na C model.

Davor Božinović|screenshot: YouTube

Na današnjoj konferenciji za medije nakon sastanka Znanstvenog savjeta Vlade, potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović, rekao je kako će županijski stožeri zajedno s nacionalnim nastaviti pratiti situaciju po županijama. Ovisno o epidemiološkoj situaciji donosit će se strože mjere.

Županije odlučuju o strožim mjerama

Ovisno o epidemiološkoj situaciji donosit će se strože mjere. Božinović ističe kako opcija strožih mjera nije isključena, ali je ‘možda isključena na nacionalnoj razini’.

– Ukoliko imate županije koje imaju nisku ili daleko nižu incidenciju jedna od druge, imate županije koje su krenule s oštrim mjerama i već se vide rezultati tog postupanja, nema puno logike donositi nacionalnu mjeru koja će biti stroža i primjenjivati se u onim županijama koje su blagovremeno krenule sa zahtjevima prema nacionalnom Stožeru da im se uvedu strože mjere, kaže Božinović.

Božinović: Nema razloga da se mijenja odluka o nastavi

Komentirao je i stanje u školama. Je li se govorilo o nastavi i jesu li članovi Vladina Znanstvenog savjeta za to da učenici ostanu online ili da se vrate u klupe – bilo je jedno od pitanja upućeno Božinoviću. Kada je riječ o nastavi, novinari su ga pitali i je li zagrebački Stožer uputio zahtjev nacionalnom vezan uz organizaciju nastave u sljedećem tjednu.

– U ovom trenutku nemam informaciju o tome. Tu postoje različita mišljenja. Neki epidemiolozi smatraju da je neodlazak u škole, odnosno primjena C modela u ovoj situaciji opravdana. Mi to također smatramo. Vi znate da odluku o tome donosi posebno Povjerenstvo pri Ministarstvu znanosti koje uključuje i epidemiologe. Mislim da u ovom trenutnu nema puno razloga da se mijenja ta odluka jer nam brojevi ne padaju. Naime, brojevi nam rastu pa i u odnosu na trenutak kad se odlučilo da se ide s C modelom. Znači, ukoliko ste u određenoj incidenciji predlagali i počeli primjenjivati C model, nije logično, ukoliko brojevi novozaraženih od tada rastu, da se kreće u popuštanje, rekao je Božinović.

Podsjetimo, Istarska županija već je odlučila kako su učenici od 5. do 8. razreda osnovnih i srednjoškolci, uključujući i maturante, i idući tjedan na online nastavi. U klupe se u Istri vraćaju samo učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola. Još je na početku ovoga tjedna pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu Ivica Lovrić, rekao kako će ovog četvrtka biti odlučeno što je s nastavom u Zagrebu. Trenutno se neki oblik online nastave provodi u 16 županija, dok je njih pet na A modelu. koje su to, pogledajte ovdje.

Završio sastanak Znanstvenog savjeta Vlade, Božinović otkrio što će biti s nastavom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap