Pretraga

Zbog društvenih mreža posljedice silovanja maloljetnica postale su fatalne

A- A+

U zadnje vrijeme raste broj žrtava silovanja, koje su postale metom izrugivanja na društvenoj mreži Facebook. Iako su te djevojke doživjele dovoljno tešku traumu, i dalje ih se viktimizira na Facebooku, a to čine ni manje ni više nego njihovi vršnjaci i vršnjakinje. Dvije su djevojke zbog toga u proteklih mjesec dana počinile samoubojstvo.

Samo proživljavanje silovanja ostavlja dubok trag na napastovanoj osobi, pogotovo ako je ona u tinejdžerskim godinama. Iako se za društvene mreže poput Facebooka tvrdi da zbližavaju ljude, postoji i vrlo tamna strana tog širokog rasprostranjenog društvenog aparata. Mnoge su djevojke unatoč tome što su proživjeli nešto teško kao što je seksualno napastovanje, i dalje na meti zlonamjernih ljudi, a oni ih traumatiziraju dalje upravo uz pomoć društvenih mreža, piše businessinsider.

Izdvojeni članak

Tinejdžerica zbog jedne fotografije počinila samoubojstvo

Dvije tinejdžerice oduzele si život nakon maltretiranja na internetu

Rehtaeh Parsons (17) i Audrie Pott (15) obje su žrtve silovanja, i obje su nakon toga bile meta izrugivanja na Facebooku. Fotografije koje su izišle na društvenoj mreži dale su povoda grupi njihovih vršnjaka da ih vrijeđaju, nazivajući ih kurvama i ostalim pogrdnim imenima. Fotografije jedne od njih proširile su se e-mailom po cijeloj školi.

Audrie Pott na svom je Facebook profilu nakon što su izišle fotografije napisala kako joj je život uništen, a ona ga nedugo zatim doslovno uništila i sama.

-Seksualni napad je zločin moći i dominacije, a distribuiranjem fotografija takvog čina društvenim medijima postavlja se nadmoć i dominacija nad žrtvama koji ih stalno iznova viktimiziraju, kazala je psihologinja Rebecca Campbell,

Izdvojeni članak

Studenti izumili donje rublje protiv silovanja

Društvene mreže samo pogoršavaju posljedice silovanja

Majka jedne od žrtava, 17-godišnje Rehtaeh Parsons, rekla je kako je silovanje promijenilo njenu kćer zauvijek, a iako je promijenila školu, maltretiranje nije prestalo, što ju je na kraju navelo da si oduzme život. Druga djevojka, Audrie Pott (15), objesila se dan nakon što se njena fotografija pojavila na internetu.

U društvu je još uvijek česta pojava da se žrtva zapravo krivi za silovanje, a sram koji djevojke osjećaju, većinom je gori od samog silovanja. Što se dogodi u njihovim glavama kada se njihova ‘sramota’ proširi društvenim mrežama možemo si samo zamisliti. Sve to govori u prilog činjenici da društvene mreže samo pogoršavaju posljedice silovanja za žrtve, umjesto da krivce pribiju na stup srama. To je pak bolest modernog društva, oko koje bi se trebali pozabaviti malo detaljnije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap