Zbog iskorištavanja mladih putem SOR-a, Inicijativa udruga i sindikata poziva na prosvjed

Kako je i najavljivano, Inicijativa udruga i sindikata uz koordinaciju Mreže mladih Hrvatske organizira Marš mladih za radnička prava koji će se 15. listopada s početkom u 16 sati održati u Zagrebu. Maršem žele poručiti političkim elitama da im je dosta tretiranja mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama.

Foto: Mreža mladih Hrvatske

Nakon brojnih problema sa stručnim osposobljavanjem, a potaknuti činjenicom da je nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovelo 20 posto mladih u rizik od siromaštva, Mreža mladih prošlog je mjeseca najavila Marš mladih kojim će se pokazati nezadovoljstvo zapošljivošću mladih i njihovih radničkih prava.

Mreža mladih organizira prosvjed za korisnike stručnog osposobljavanja

Marš će se održati 15. listopada s početkom u 16 sati ispred HNK

Danas je poznat i datu održavanja marša – održat će se 15. listopada s početkom u 16 sati, a okupljanje je ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

– Mi mladi od nove vlasti zahtijevamo da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja. Ne želimo više biti iskorištavani kao jeftina radna snaga kroz studentski rad, učeničke prakse ili rad u sezoni, stoji u priopćenju Inicijative udruga i sindikata.

Zahtijevaju ovime kvalitetniju regulaciju studentskog i učeničkog rada jer su mladi koji se obrazuju nerijetko osuđeni na teške radne uvjete i nisku plaću.

Maršem traže i bolje radne uvjete i plaću za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, za koje smatraju kako su profitabilne zahvaljujući izrabljivanju sezonskih radnika i radnica.

Mrsić: Upozoravali smo HDZ da neće imati novac za SOR, a to se sada događa s prijevozom

‘Dosta nam je floskula o tome da se ništa ne može učiniti’

Budući da se bave detaljnim analizama mjera kao što je stručno osposobljavanje za rad, traže od vladajućih da se takve mjere okrenu ka stvarnom osnaživanju za buduća radna mjesta.

– Stručno osposobljavanje ne smije biti mjera kojom poslodavci u javnom i privatnom sektoru stvaraju zamjenu za redovna radna mjesta. HZZ treba ulagati svoje kapacitete u praćenje kvalitete mjera, a ne snimati besmislene spotove u kojima promovira jeftini sezonski rad, stoji u pozivu.

Osim navedenog zahtjeva se i zaštita diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama te osiguravanje prava na sindikalno organiziranje o kojemu, smatraju, mlade treba informirati kroz formalni obrazovni sustav.

– Dosta nam je floskula o tome da se ništa ne može učiniti i narušavanja osnovnih radničkih prava pod krinkom prilagodbe tržištu. Minimalna plaća treba osiguravati kvalitetu životnog standarda, a od uvjeta rada ne smije se odustati zbog mahnitanja za profitom. Priključite se Maršu mladih za radnička prava, poziva Inicijativa udruga i sindikata.

Odgovori